ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Οι Άγιοι Τριμιθιάς δίνουν το καλό παράδειγμα...

Οι Άγιοι Τριμιθιάς
Λευκωσία: Είναι ένα από τα λίγα χωριά της Κύπρου που ευημερεί εν μέσω οικονομικής κρίσης χάρις στην προνοητικότητα της εκεί τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι Άγιοι Τριμιθιάς, μια κοινότητα δύο χιλιάδων κατοίκων, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τη Λευκωσία, απολαμβάνουν τις χαρές της υπαίθρου αλλά και τις υπηρεσίες της πρωτεύουσας, αφού σε ένα δεκάλεπτο μπορούν να βρίσκονται εκεί. Το 40% των κατοίκων του είναι πρόσφυγες. Αρκετοί από τους κατοίκους, ζουν έξω από τον παραδοσιακό «πυρήνα» της κοινότητας και γύρω από αυτόν, σε σπίτια που έκτισαν σε αγροτεμάχια περιφερειακά του χωριού.
Όπως αναφέρει ο κοινοτάρχης Γιώργος Ιακώβου, με τα κριτήρια και τους όρους που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με την ανέγερση οικιών σε αγροτεμάχια, δεν παραχωρούνται εύκολα άδειες οικοδομής αυτού του τύπου και το συγκεκριμένο γεγονός σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που έφερε εμπόδια στην παραχώρηση στεγαστικών δανείων, περιόρισε στο ελάχιστο την ανάπτυξη αυτού του τύπου στην κοινότητα. «Το ενδιαφέρον για αγορά τέτοιων αγροτεμαχίων έχει μειωθεί πάρα πολύ και επιπλέον, ο κόσμος δεν αποτολμά να αρχίσει κτίσιμο σπιτιού, λόγω της κρίσης», λέει ο κοινοτάρχης.
Σημαντική πηγή εσόδων για την κοινότητα των Αγίων Τριμιθιάς είναι το νέο Κοινοτικό Σφαγείο που δημιουργήθηκε το 1996 και είναι ένα από τα τρία που λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τη διαχείριση του είχε το Κοινοτικό Συμβούλιο, όμως τώρα ενοικιάζεται και έτσι τα έσοδα από τα ενοίκια, αξιοποιούνται για την ανάπτυξη της κοινότητας. Σε αυτό, εργάζονται τόσο κάτοικοι της κοινότητας όσο και άλλα άτομα που προέρχεται από τις γύρω κοινότητες αλλά και κοινοτικοί.
Οι εργασίες για κατασκευή αποχετευτικού συστήματος στην κοινότητα συνεχίζονται με σχετικά εντατικούς ρυθμούς και μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν προκαθοριστεί, όμως έστω και έτσι, προκαλούνται κάποια προβλήματα στην κοινότητα.
Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, το συμβόλαιο του εργολάβου που ανέλαβε το σχετικό έργο, λήγει τον ερχόμενο μήνα, όμως τα έργα σε κάποιους δρόμους της κοινότητας, έγιναν το 2011. «Επειδή έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε, στις άκρες εκείνων των δρόμων παρουσιάστηκαν προβλήματα, τα οποία θα λυθούν με επίστρωση του οδοστρώματος, όμως η επαρχιακή διοίκηση, εφαρμόζοντας ενιαία πολιτική, δεν επιτρέπει στην κοινότητα να χρησιμοποιήσει χρήματα από τον προϋπολογισμό της για την επίστρωση, προτού περάσουν 18 μήνες μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών για το αποχετευτικό. Στο δρόμο Γερολάκκου για παράδειγμα που διέρχεται από το χωριό, ολοκληρώθηκαν τα έργα για το αποχετευτικό το 2011, πέρασαν πολύ περισσότεροι από 18 μήνες από τότε, όμως δεν μπορεί να επιδιορθωθεί, επειδή πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί όλο το έργο τον Ιούνιο του 2014 και άλλους επιπλέον 18 μήνες μετά για να γίνει η επίστρωση του οδοστρώματος με πρέμιξ».
Αδέσποτοι σκύλοι
Πρόβλημα για την κοινότητα, όπως και των άλλων που γειτνιάζουν με αυτήν, είναι η παρουσία μεγάλου αριθμού αδέσποτων σκύλων στην κατοικημένη, και όχι μόνο, περιοχή. Τα ζώα δεν προκαλούν ζημιές ούτε και άλλα σημαντικά προβλήματα, όμως με την παρουσία τους και μόνο, σκορπίζουν το φόβο. «Με τους λίγους υπαλλήλους του Κοινοτικού Συμβουλίου, δημιουργήσαμε παγίδες για τους σκύλους αυτούς, τους συλλαμβάνουμε και αναλαμβάνουμε τη φύλαξή τους για 15 περίπου μέρες, προσφέροντας τους στέγη, τροφή και νερό. Σε αυτό το διάστημα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για εντοπισμό του ιδιοκτήτη τους. Στις περιπτώσεις που είναι αδύνατος ο εντοπισμός του ιδιοκτήτη, ενημερώνουμε το κτηνιατρείο το οποίο παραλαμβάνει τα ζώα αυτά και αναλαμβάνει τα περαιτέρω» αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας. «Κάθε χρόνο συλλαμβάνουμε 50 - 60 αδέσποτους σκύλους», αναφέρει ο κοινοτάρχης. Τα περισσότερα από αυτά τα ζώα εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους, λόγω του ότι είναι μεγάλα στην ηλικία ή λόγω του ότι είναι ζώα κυνηγίου και δεν αποδίδουν κατά τις κυνηγετικές εξορμήσεις τα αναμενόμενα από τους ιδιοκτήτες τους. «Σκυλιά εντοπίζουμε σε όλα τα σημεία του χωριού… στα πάρκα, στις αυλές των σπιτιών, στα σχολεία» λέει.
Γράφει: Λούκας Πάρπας
Πηγή: philenews.com
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.