ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Το γονίδιο που δεν επιτρέπει τη διακοπή του καπνίσματος.!

to gonidio pou den mas afhnei na kopsoume to tsigaro.
Οι καπνιστές που φέρουν μία συγκεκριμένη γονιδιακή μεταλλαγή καπνίζουν κατά μέσον όρο τέσσερα χρόνια περισσότερα και «κατεβάζουν» πιο βαθιά τον καπνό, όπως αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Εξετάζοντας το γονιδίωμα 29.000 Ευρωπαίων που είχαν συμμετάσχει σε 24 διαφορετικές μελέτες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα πως αυτοί οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του πνεύμονα - και μάλιστα σε μικρότερη ηλικία απ’ ό,τι οι καπνιστές που δεν φέρουν την εν λόγω μεταλλαγή.

Η μεταλλαγή αφορά το γονίδιο CHRNA5, το οποίο κωδικοποιεί τους υποδοχείς της νικοτίνης, γράφουν στην αμερικανική «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JNCI).

«Τα ευρήματά μας έδειξαν πως η μέση ηλικία διακοπής του καπνίσματος στους εθελοντές που έφεραν το μεταλλαγμένο CHRNA5 ήταν τα 56 χρόνια, ενώ στους μη-φορείς ήταν τα 52 χρόνια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λι-Σιουν Τσεν, από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις.

«Επιπλέον, οι καπνιστές-φορείς του γονιδίου είχαν την τάση να εισπνέουν πιο βαθιά τον καπνό των τσιγάρων, με συνέπεια να εκδηλώνουν νωρίτερα στη ζωή τους καρκίνο του πνεύμονα - κατά μέσον όρο, 4 χρόνια νωρίτερα.

»Στην πραγματικότητα, από τους εθελοντές που είχαν εκδηλώσει καρκίνο του πνεύμονα, οι φορείς του γονιδίου είχαν μέση ηλικία 61 ετών όταν διαγνώστηκαν, ενώ οι μη-φορείς είχαν μέση ηλικία τα 65 χρόνια».

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η παρουσία της συγκεκριμένης μεταλλαγής έχει σημαντικό κλινικό αντίκτυπο, πρόσθεσε η δρ Τσεν, διευκρινίζοντας πως σημαίνει ότι οι φορείς του γονιδίου θα πρέπει να αρχίζουν νωρίτερα προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα.

Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει πως οι φορείς του μεταλλαγμένου CHRNA5 έχουν αυξημένες πιθανότητες να ανταποκριθούν στα φάρμακα διακοπής του καπνίσματος και να κατορθώσουν με τη βοήθειά τους να απαλλαγούν από το τσιγάρο.

Πως μπορεί κανείς να ξέρει αν είναι φορέας του μεταλλαγμένου CHRNA5; Αν και οριστική απάντηση μπορεί να δώσει μόνο μια γενετική εξέταση, οι αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες διακοπής είναι μία καλή ένδειξη για την ύπαρξή του, κατά την δρα Τσεν.

Πηγή: tanea.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.