ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Βρέθηκε σπάνια ταινία από το 1921!

brethike-spania-tainia-tou-1921
Μια δεκαετία πριν δοθούν τα πρώτα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας κινηματογράφου (τα γνωστά σε όλους Όσκαρ), το σινεμά ήδη είχε κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα. 

Ερασιτεχνικά ή μη, με προσπάθειες πρωτοτυπίας, από τους αδερφούς Λυμιέρ και τον Ζωρζ Μελιές μέχρι τον Φλάερτι και τον «Νανούκ του Βορρά», τα πρώτα σωζόμενα κινηματογραφικά δείγματα συνεχίζουν να προκαλούν το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών, κυρίως για τον τρόπο που γεννήθηκε και χτίστηκε αυτό που σήμερα ονομάζουμε σινεμά.

Και ενώ μόλις πέρυσι, ένα χαμένο Χριστουγεννιάτικο φιλμ από τα στούντιο της Ντίσνει που χρονολογείται από το 1927 βρέθηκε σε μια βιβλιοθήκη της Νορβηγίας, με μια πρώιμη μορφή του Μικι Μαους (ονόματι Όσβαλντ) ως πρωταγωνιστή, ένα ακόμα φιλμ που χρονολογείται ακόμα πιο πίσω, και συγκεκριμένα το 1920 κατάφερε όχι μόνο να βρεθεί, αλλά και να αποκατασταθεί ολόκληρο.



Πρόκειται για το «Daugther of Dawn», που γυρίστηκε το 1920 με πρωταγωνιστές αυτόχθονες Αμερικανούς και ξεχάστηκε ήδη από το 1921, όταν οι αποθήκες που την φιλοξενούσαν κάηκαν.
 
Έκτοτε αγνοείται η τύχη τους, με τους περισσότερους να ξέχασαν μέσα στο πέρασμα τω χρόνων την αξία της.

Ένα μείγμα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ η ταινία ακολουθεί την συντηρητική και παραδοσιακά ρομαντική ζωή δυο φυλών, των Κομάντσε και Κιόουα, με πρωταγωνιστές μέλη τους, που άλλοτε «παίζουν» και άλλοτε συμμετέχουν ως βοηθητικοί για το γύρισμα.

Κι όμως, το 2005 ένας ιδιωτικός αστυνομικός φέρνει την ιστορία ξανά στο προσκήνιο. 

Έχοντας στην κατοχή του πέντε μποπίνες καλυμμένες με νιτρικό άλας, τις οποίες λέγεται πως απέκτησε έπειτα από μια υπόθεση που ανέλαβε αντί χρηματικής απολαβής, τις πουλάει έναντι ευτελούς ποσού (γύρω στα 5.000 δολλάρια) στο μουσείο της Οκλαχόμα, που αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις σπάνιες αυτές κόπιες.

Μετά την αποκατάσταση, που κράτησε αρκετά χρόνια (από το 2007 που αγοράστηκαν), συνειδητοποίησαν πως βρίσκονται μπροστά από έναν σπάνιο κινηματογραφικό θησαυρό, αφού το «Daughter of Dawn» του Nόρμπερτ Μάιλς ήταν ολόκληρο μπροστά τους.

Ο Μάιλς, που φέρεται ως σηκνοθέτης του 90λεπτου ντοκιμαντέρ, ήταν ηδη γνωστός ως ηθοποιός για τη συμμετοχή του σε αρκετές μικρού μήκους ταινίες.

Ενώ η μετέπειτα καριέρα του τον κατατάσσει μέσα στους πλέον γνωστούς μακιγιέζ της εποχής, συμμετέχοντας σε παραγωγές, όπως η «Ταχυδρομική Άμαξα» του Τζον Φορντ, ο «Μάγος του Οζ» του Βίκτορ Φλέμινγκ και η «Μονομαχία στον Ήλιο» του Κινγκ Βίντορ.

ΠΗΓΗ: cinemag.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.