ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Όλα όσα το ΔΝΤ είπε ο Τόμσεν για την Ελλάδα πίσω από τις κλειστές πόρτες..

ola-osa-to-dnt-eipe-o-tomsen-gia-tin-elladapisw-apo-klistes-portes
Δεν έχω ιδέα τι γίνεται με την ρευστότητα στην Ελλάδα, καθώς δεν έχουμε πρόσβαση στους υπουργούς και δεν έχω τα στοιχεία που χρειάζομαι από την Αθήνα, φέρεται να είπε ο Πολ Τόμσεν απευθυνόμενος στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ.
Επί μία ώρα χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ έδινε αναφορά στην Κριστίν Λαγκάρντ και στα μέλη του ταμείου για την κατάσταση στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει στο site mignatiou.com ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, ο Τόμσεν φέρεται να υποστήριξε πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι αισιόδοξη αλλά από την άλλη πλευρά, δήλωσε ικανοποιημένος που ο Αλέξης Τσίπρας πήρε επάνω του την διαπράγματευση.
Απαντώντας στο ερώτημα αν διακρίνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ο ίδιος είπε ότι σημειώθηκε πρόοδος μόνο στα διαδικαστικά, και όχι στα σημαντικά θέματα από την επίλυση των οποίων εξαρτάται η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. «Η κατάσταση είναι πολύ μακριά από το να είναι ιδεώδης», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ναι μεν αλλά…»
Σύμφωνα με πηγή εκτός Ταμείου «η γενική εικόνα της ενημέρωσης του Thomsen είναι το «ναι μεν αλλά». Σημειώθηκε πρόοδος, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα και τη διαδικασία αν και τις τελευταίες ημέρες βελτιώθηκε».
Το χειρότερο απ’ όλα, είπε, είναι ότι οι εμπειρογνώμονες του Brussels Group δεν έχουν πρόσβαση στους υπουργούς. Δεν μπορούν να δουν τους αρμόδιους υπουργούς. Οι εκπρόσωποι των τριών Θεσμών δεν μπορούν να γνωρίζουν αν αυτά που τους λένε οι αξιωματούχοι από την Αθήνα αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις που παίρνουν οι υπουργοί ή είναι θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που ίσως να μην έχουν πολιτικό αντίκρυσμα.
Ο Πολ Τόμσεν είπε στα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου ότι αδυνατεί να φέρει ενώπιον τους Πρόγραμμα, το οποίο δεν συζητηθεί με τους υπουργούς. Φέρεται να είπε ότι δεν έχει ιδέα για την πραγματική κατάσταση της ρευστότητας και αυτό δεν του επιτρέπει να τοποθετηθεί στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.
Που συμφωνούν που διαφωνούν
Αναφορικά με το που τα έχουν βρει οι δανειστές με την ελληνική πλευρά, ο Πολ Τόμσεν είπε πως έχουν συμφωνήσει:
- Στην αναθεώρηση του ΦΠΑ,
- στη φορολογική διοίκηση και
- στα κόκκινα δάνεια (πτωχευτικό δίκαιο).
Οι διαφωνίες εντοπίζονται κατά τον Τόμσεν στα εξής θέματα:
- Εργατικά και συντάξεις,
- δημοσιονομική πολιτική για το 2015 και
- διοικητική μεταρρύθμιση
Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να μειώσει τον στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%, χωρίς να αναφέρει τον μαγικό αριθμό. Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, είπε στα μέλη του Δ.Σ., διότι δεν έχω τα στοιχεία που χρειάζομαι από την Αθήνα. Δεν μας δίνουν στοιχεία, τόνισε σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Δεν ζήτησα «κούρεμα»
Ο Τόμσεν απέρριψε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ζήτησε κούρεμα του χρέους από τους Ευρωπαίους. Δεν τους πίεσα, είπε, για αναδιάρθρωση του χρέους και τόνισε ότι δεν έχει γίνει μελέτη για για την βιωσιμότητα του χρέους. Δεν έχουμε, τόνισε, ολοκληρωμένη εικόνα.
Χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την πληρωμή από την Ελλάδα της δόσης, την περασμένη Τριτη, και πρόσθεσε ότι τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θύμισε ότι η Αθήνα χρωστά στο Ταμείο για το μήνα Ιούνιο 1,23 δισ. ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα πληρώσει.
Ο Τόμσεν ενημέρωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν χρήματα στην Ελλάδα με αντάλλαγμα τη λήψη ορισμένων μέτρων. Δεν μίλησε για συνολικά μέτρα. Ανέφερε ότι το Ταμείο δεν μπορεί να το πράξει, να δώσει δηλαδή δανεικά στην Ελλάδα, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς την ύπαρξη συνολικού πακέτου.
Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι τη Δευτέρα θα συνέλθει το Brussels Group και θα υπάρξει πρόοδος. Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη αλλά έδωσε μία εικόνα αισιοδοξίας χωρίς να την στηρίξει σε στοιχεία, και χωρίς να πεί ότι έχει αλλάξει δραματικά η κατάσταση.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.