ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Παίρνουν τα διαθέσιμα και από τις πρεσβείες-Τι απαντά το ΥΠΕΞ

pernoun-ta-diathesima-kai-apo-tis-presveies
Την επιστροφή των αδιάθετων δαπανών των πρεσβειών και των προξενείων της Ελλάδας ζητά η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας καλούνται να επιστρέψουν στην εφορία τυχόν αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις. 

Μέχρι σήμερα αυτά τα χρήματα συμψηφίζονταν με τα ποσά για τις λειτουργικές δαπάνες που χορηγούσε το υπουργείο των Εξωτερικών στις πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ ένα ποσοστό εσόδων επέστρεφε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Επιπλέον καλούνται οι πρεσβείες και τα προξενεία να επιστρέψουν άμεσα μέσω των εφοριών τυχόν αδιάθετες δαπάνες, που αφορούν κατά βάση έξοδα για γραφική ύλη, καθαριστικά κτλ, του τρέχοντος διμήνου.

Έτσι, παρά τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, οι εισπράξεις συγκεντρώνονται -ορισμένα προξενεία που εκδίδουν τουριστική βίζα έχουν αρκετά έσοδα- χωρίς όμως να διατίθενται κονδύλια για τις δαπάνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Η επιστροφή των χρημάτων στην Αθήνα θα προξενήσει πρόβλημα στην καθημερινή λειτουργία των αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό, αναφέρουν διπλωμάτες.

Και αυτό διότι ανατρέπει το υφιστάμενο σύστημα λειτουργίας που επέτρεπε στις διπλωματικές αρχές να κρατούν εισπράξεις στο πλαίσιο του προγραμματισμού των δαπανών τους και να τις συμψηφίζουν με την επιχορηγησή τους

Εάν διατηρηθεί η νέα κατάσταση, υπογραμμίζουν, οι πρεσβείες και τα προξενεία θα καλούνται να διαβιβάσουν τα χρήματα στις ΔΟΥ, ελπίζοντας να τους σταλούν άλλα στη συνέχεια. 

Μάλιστα, το μέτρο δεν θα επηρεάσει μόνο αντιπροσωπείες που έχουν σημαντικά έσοδα (λόγω έκδοσης visa), αλλά και τις μικρότερες που δεν έχουν εισπράξεις. 

Μέχρι πρότινος εάν μία πρεσβεία δεν είχε χρήματα, ζητούσε κι εισέπραττε έμβασμα από άλλη πρεσβεία της Ελλάδας, χωρίς να μεταφέρονται τα χρήματα στην Αθήνα. 

Αντίθετα, με το νέο μοντέλο θα απαιτείται περισσότερος χρόνος για την αποστολή εμβασμάτων από τις πρεσβείες προς την Αθήνα και αντίστροφα, ενώ θα αυξηθεί το κόστος της διαμεταφοράς λόγω των τραπεζικών προμηθειών. 

Παράλληλα, μόνο με άψογο συντονισμό με την Αθήνα θα μπορούν οι διπλωματικές αρχές να προχωρούν σε πάγιες δαπάνες, όπως εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και συμμετοχές σε εμπορικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά ή τουριστικά γεγονότα. 


Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών υποβαθμίζει το θέμα και τονίζει πως πρόκειται για πάγια διαδικασία. 


Κουμουτσάκος: «Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει διευκρινίσεις»
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.