ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ελληνική αισιοδοξία για συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας..

aisiodoxia-gia-sumfwnia-ews-telos-tis-vdomados
Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Αισιοδοξία, ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να καταλήξει ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο εξέφραζαν χθες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες μάλιστα υποστήριζαν ότι η συμφωνία «γράφεται» και θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Αυτή η αισιοδοξία δεν επιβεβαιώνεται πάντως από τις Βρυξέλλες, όπου διαπιστώνεται ότι τις δύο πλευρές εξακολουθεί να χωρίζει μεγάλη απόσταση, ειδικά σε ότι αφορά στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Η ελληνική πλευρά διέρρευσε χθες πληροφορίες σε σχέση με αυτά που η ίδια προτείνει στους δανειστές για μια συμφωνία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Αθήνα εξακολουθεί να προτείνει τρεις συντελεστές στον ΦΠΑ, με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο, στα εργασιακά ζητά ένα μοντέλο με βάση το Διεθνές Γραφείο Εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, όχι όμως άμεσα και στο ασφαλιστικό την αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις έως το 2017.

Ούτε στην ελληνική πρόταση δεν γίνεται λόγος πάντως για συμφωνία με τους δανειστές στους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς η Αθήνα παραδέχεται ότι υπάρχει απόσταση 1 δισ. ευρώ από τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση πάντως προσπαθεί να υποβαθμίσει τη δυσκολία να επιτευχθεί συμφωνία στο δημοσιονομικό ζήτημα, διαρρέοντας ότι τα δύο τρίτα της απόκλισης οφείλονται σε διαφορετικούς υπολογισμούς ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών.

Οι συζητήσεις στο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα δια ζώσης, ενώ και ο συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, κ. Ευ. Τσακαλώτος, βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Η εικόνα στις Βρυξέλλες δεν αντιστοιχεί πάντως στην αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς, αν και οι ίδιοι οι δανειστές παραδέχονται, ότι η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί ταχύτατα.

Ωστόσο, όπως λένε πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης στο Euroworking group της Πέμπτης, δεν αναμένεται να καταγραφεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Αθήνα και οι δανειστές διαφωνούν ακόμα και ως προς τις εκτιμήσεις για την αναμόρφωση του ΦΠΑ. Πηγές των Βρυξελλών λένε, ότι οι τρεις συντελεστές θα δημιουργήσουν γραφειοκρατικά εμπόδια και ότι η απόδοση του μέτρου που προτείνει η ελληνική πλευρά υπολείπεται κατά πολύ των επιθυμητών στόχων.

Επίσης, σε χθεσινή συνέντευξη του ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε το όφελος από την μεταρρύθμιση του ΦΠΑ να αντιστοιχεί γύρω στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. παραπάνω από ότι αποδίδει σήμερα.

Πάντως, και ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία θα πρέπει να κλείσει, το ταχύτερο δυνατόν, ενώ πρόσθεσε ότι στις 5 Ιουνίου το ΔΝΤ θα πρέπει να πληρωθεί σε κάθε περίπτωση.

real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.