ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Το πολύ αλκοόλ ένοχο για καρκίνο του προστάτη..

to-poli-alkool-enoxo-gia-karkino-tou-prostati
Οι άνδρες που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.

Επιπλέον, η δραστική ουσία φιναστερίδη, που μπορεί να συντελέσει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου, φαίνεται να είναι ανίκανη να αποκαταστήσει τη βλάβη που προκαλεί η κατάχρηση του αλκοόλ.

Τα ευρήματα προκύπτουν από την έρευνα που έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο με επικεφαλής τον Δρ Ζχιχονγκ Γκονγκ σε σχεδόν 11.000 άνδρες.

Συγκεκριμένα μελετήθηκε κατά πόσο η φιναστερίδη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε περίοδο επτά ετών. Οι 2.219 διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη και οι 8.791 παρέμεναν ελεύθεροι καρκίνου καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι άνδρες που έπιναν πολύ (τέσσερα ή περισσότερα ποτά την ημέρα) τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τους μη πότες να εκδηλώσουν επιθετικούς προστατικούς όγκους.

Ο κίνδυνος παρατηρήθηκε τόσο σε άνδρες που έπαιρναν φιναστερίδη όσο και σ' αυτούς που έπαιρναν εικονικό σκεύασμα.

Επιπρόσθετα, όταν επρόκειτο για λιγότερο επιθετικούς, αργά αναπτυσσόμενους προστατικούς όγκους, η φιναστερίδη μείωνε τον κίνδυνο των ατόμων που δεν έπιναν ή ήταν μετριοπαθείς καταναλωτές αλκοόλ κατά 43%. Το φάρμακα δεν είχε καμιά επίδραση για τους βαρείς πότες.

Πολλοί εκ των εδραιωμένων παραγόντων κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου του προστάτη δεν μπορούν να ελεγχθούν, όπως η μεγάλη ηλικία το οικογενειακό ιστορικό και η φυλετική καταγωγή. 

Ορισμένοι όμως εκ των παραγόντων που προκαλούν υποψίες, περιλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της υπερκατανάλωσης ζωικών λιπαρών, μπορούν να τροποποιηθούν.

Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να προστεθεί στην παραπάνω λίστα με τους τροποποιήσιμους παράγοντες, αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

Προς το παρόν οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και την χρήση αλκοόλ όταν συμβουλεύουν τους ασθενείς τους για την μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη. Επίσης ενδεχομένως να είναι σοφό, οι άνδρες που παίρνουν φιναστερίδη να περιορίζονται σε όχι περισσότερα από δύο ή τρία ποτά την ημέρα. 

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer.

Πηγή: tanea.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.