ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Στο 56,5% οι θετικές γνώμες για τον Ν. Αναστασιάδη

anastasiadis-300x190
Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Ελληνοκυπρίων παραμένει ο πρόεδρος Αναστασιάδης με 56,5% θετικές απόψεις και 42,4% αρνητικές. Είναι ο μόνος πολιτικός με υπεροχή των θετικών έναντι των αρνητικών απόψεων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος με 45,1% θετικές και 52,7% αρνητικές απόψεις. 

Οι αρνητικές απόψεις για τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είναι 54,5% και 43,6% οι θετικές απόψεις. Ο Γραμματέας των Οικολόγων Γιωργος Περδίκης συγκεντρώνει 39,5% θετικές και 56,4% αρνητικές ψήφους. Ο πρόεδρος του Ευρωκό Δημήτρης Συλλούρης έπεται με 37,2% και 56,9% αντίστοιχα. 

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας συγκεντρώνει 36,2% θετικές ψήφους και 58,5% αρνητικές. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, με 36,1% θετικές και 58,6% αρνητικές ψήφους. Στην τελευταία θέση είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με 30,2% θετικές ψήφους και 68% αρνητικές. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα, που διενήργησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του ΑΚΕΛ και δημοσιεύονται την Κυριακή στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Η πολιτική του προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό αξιολογείται από το 61,5% της κοινής γνώμης ότι κινείται σίγουρα και μάλλον προς την ορθή κατεύθυνση, ενώ το 28,8% εκτιμά το αντίθετο και 9,7% δεν απαντά. Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ τοποθετούνται θετικά με 65,2%. Το 79% της ψηφοφοριακής βάσης του ΔΗΣΥ αποτιμά θετικά τη διαχείριση και το 13% ότι κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Το ΔΗΚΟ παρουσιάζεται διχασμένο αν και το αρνητικό πρόσημο για τους προεδρικούς χειρισμούς υπερέχει 9,5% του θετικού. Το 49,5% θεωρεί ότι γίνονται κινήσεις προς τη λάθος κατεύθυνση και 40% προς τη σωστή. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΔΕΚ είναι 54,4% ένατι 34,2%.

Η οικονομική κρίση ιεραρχείται ως το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση το 66,7% της κοινής γνώμης, με το Κυπριακό να ακολουθεί με 44,1%, δηλαδή 4,5 μονάδες πάνω από την προηγούμενη μέτρηση. Η ανεργία βρίσκεται πολύ κοντά με 33,7%. Είναι εκπληκτικό ότι παρά τις πολλές συζητήσεις και αποκαλύψεις για σκάνδαλα, μόνο ένα ισχνό ποσοστό 1,1% την αξιολογεί στα προβλήματα που ταλανίζουν. Η οικονομική κρίση αξιολογείται ως το υπέρτατο πρόβλημα από το 73% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ σε σύγκριση με 57% των ψηφοφοφόρων του ΔΗΣΥ. 

Δεύτερο πρόβλημα είναι για τους ΑΚΕΛιστές η ανεργία (45,4%), ενώ για τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ το Κυπριακό (40%). Με 40,4% το Κυπριακό είναι τρίτο πρόβλημα για τη βάση του ΑΚΕΛ, ενώ για τον ΔΗΣΥ η ανεργία με 28%. Μόνο στο θέμα της υγείας συμπίπτει η αποτίμηση που γίνεται από τα εκλογικά σώματα των δύο κομμάτων, με 16,3% των ΑΚΕΛιστών να το ιεραρχεί ως τέταρτο πρόβλημα και τους συναγερμικούς με 16%. Εφτά στους δέκα ΔΗΚΟϊκούς ψηφοφόρους θεωρούν την οικονομία το σοβαρότερο πρόβλημα και δεύτερο το Κυπριακό με 51,6%. Στην ΕΔΕΚ το 60% θεωρεί πρώτο πρόβλημα την κρίση και δεύτερο το Κυπριακό με 45,7%. Στοιχεία για τα άλλα κόμματα δεν καταγράφονται.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, το 55,4% της κοινής γνώμης αποφαίνεται ότι οι προεδρικοί χειρισμοί σίγουρα και μάλλον κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση με το 42,5% να εκτιμά ακριβώς το αντίθετο. Αυτοί που αμφισβητούν την κυβερνητική διαχείριση είναι πρωτίστως οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ με 72,4% και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ με 60%. Οι ΔΗΚΟϊκοί με 59% θεωρούν ότι γίνονται σίγουρα σωστές και μάλλον σωστές κινήσεις. 

Το αντίστοιχο ποσοστό στους συναγερμικούς ψηφοφόρους εκτοξεύεται στο 86%. Έξι στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι σωστή είναι η στάση του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό. Όσον αφορά στη ψηφοφοριακή του βάση, αυτή βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τους χειρισμούς της ηγεσίας, αφού το 85,1% πιστεύει ότι γίνονται προς την ορθή κατεύθυνση και μόνο το 11,4% προς τη λάθος κατεύθυνση. 

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Στον ΔΗΣΥ το 58,5% πιστεύει ότι η πολιτική ΑΚΕΛ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Στο ΔΗΚΟ το 61% θεωρεί ότι οι κινήσεις είναι προς λάθος κατεύθυνση και στην ΕΔΕΚ το αντίστοιχο ποσοστό εκτοξεύεται στο 71,5%.

Η πολιτική του ΑΚΕΛ στην οικονομία δεν πείθει το 53,1% της κοινής γνώμης. Το 42,3% πιστεύει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Από τους ψηφοφόρους του ικανοποιημένο είναι το 79,4%.

Το ΑΚΕΛ συγκεντρώνει 20,5% έναντι 22% του ΔΗΣΥ. Στη μέτρηση του Φεβρουαρίου του 2014, το ΑΚΕΛ εξασφάλιζε 19,8% έναντι 23% του Συναγερμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero nea

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.