ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Εγκρίθηκαν τα 7,16 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

egkrisi-daneiou-300x190
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι ολοκληρώθηκαν οι ευρωπαϊκές διαδικασίες για την άμεση παροχή, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF, δανείου ύψους 7,16 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

O Επίτροπος ανέφερε ότι η Επιτροπή αναμένει ότι ώς τις 22 Ιουλίου η Ελλάδα θα έχει προχωρήσει στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει σχετικά με τα θέματα της δικαιοσύνης και του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα οι χώρες της ευρωζώνης έδωσαν στην Επιτροπή εντολή διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας, εντός των προσεχών εβδομάδων, ως προς το περιεχόμενο του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. 

Ο Επίτροπος εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν διαβουλεύσεις μερικών εβδομάδων και εξέφρασε την ελπίδα να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τα μέσα του Αυγούστου ούτως ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα σε σχέση με την εκταμίευση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM της επόμενης δόσης των πέντε δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η χώρα. Προς το σκοπό αυτό ευχήθηκε η ελληνική πλευρά να κινηθεί αυτή τη φορά με ταχύτητα, ενώ σημείωσε πως σε αυτό θα βοηθήσει ασφαλώς το γεγονός ότι εφεξής οι τεχνικές διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές θα γίνονται κυρίως στην Αθήνα.
 
Ως προς το ζήτημα του ελληνικού δημόσιου χρέους ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι από πλευράς δανειστών υπάρχει θετική προδιάθεση για νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του νέου προγράμματος. Ανέφερε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας του χρέους και επισήμανε πως σημασία δεν έχει μόνο το ύψος του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, αλλά και ο ρυθμός της απόσβεσής του. 

Ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε χαρακτηριστικά πως, με βάση τα όσα έχουν ήδη αποφασιστεί για την Ελλάδα, το ετήσιο άχθος της χώρας από την εξυπηρέτηση των διεθνών δανείων είναι, τηρουμένων των αναλογιών, μικρότερο από το αντίστοιχο πολλών χωρών, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας. 

Τέλος ως προς την μορφή των εγγυήσεων που δόθηκαν στις εκτός ευρώ χώρες της ΕΕ για να συναινέσουν στην παροχή των 7,16 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στα παρακρατούμενα κέρδη των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης από τις αγοραπωλησίες κατά το παρελθόν ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς και τα χρήματα που έχει για τα επόμενα χρόνια λαμβάνειν η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.