ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ξενοδοχεία: Κάθε παροχή και διαφορετικός ΦΠΑ

xenodoxeia-300x190
Το κουβάρι του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στα οποία η τιμή διαμορφώνεται ενιαία περιλαμβάνοντας εκτός από τη διαμονή και πρωινό, γεύματα ή all inclusive «πακέτα» επιχειρεί να ξετυλίξει η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου.

Μετά τη μετάταξη της εστίασης στο 23% και με δεδομένο ότι ο κλάδος των ξενοδοχείων επί του παρόντος υπάγεται σε συντελεστή 6% αλλά από την 1η Οκτωβρίου ο ΦΠΑ κάνει άλμα στο 13%, η ΓΓΔΕ ακολουθεί τη συνταγή που είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν ώστε να μην προκύψει αλαλούμ στα ξενοδοχεία με ενιαία τιμή παρεχόμενων υπηρεσιών, στην προσπάθεια να ξεμπερδέψουν ποιο μέρος της ενιαίας τιμής αφορά τη διαμονή (6% σήμερα, 13% από Οκτώβρη) και ποιο την εστίαση (23%).

Έτσι, η εγκύκλιος ορίζει κλιμακωτά ποσοστά (5% έως 30%) επί της ενιαίας τιμής επί των οποίων θα εφαρμόζεται ο συντελεστής 23% για πακέτα ξενοδοχείων ανάλογα με το αν περιλαμβάνουν μόνο πρωινό ή και γεύματα.

Για παράδειγμα, σε ένα πακέτο πέντε ημερών all inclusive κόστους 500 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, στο 30% της τιμής ή στα 150 ευρώ θα χρεωθεί ΦΠΑ 23% και στα υπόλοιπα 350 ευρώ ΦΠΑ 6% έως το τέλος Σεπτεμβρίου και 13% από την 1η Οκτωβρίου. Αν στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνεται μόνο πρωινό στο 5% ή στα 25 ευρώ θα χρεωθεί ΦΠΑ 23%.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο από 20.07.2015 έως και 30.09.2015 η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, ενώ από 01.10.2015 και εφεξής στο μειωμένο συντελεστή 13%.

Προκειμένου για τις νησιωτικές περιοχές για τις οποίες προβλέπεται η κατά 30% μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), ο αντίστοιχος συντελεστής ΦΠΑ από 20.07.2015 έως και 30.09.2015 είναι 4%. Επίσης, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, από 20.07.2015 οι υπηρεσίες εστίασης υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23% και 16% για τα νησιά).

Η εν λόγω διάταξη αφορά και τις υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).

Με στόχο την αποφυγή ουσιαστικής επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού τομέα, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα τουριστικά πακέτα συμφωνούνται σε χρόνο προγενέστερο της εκτέλεσής τους, στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση, κατά συντελεστή φόρου, από 20.07.2015, να γίνεται ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή: 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

δ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

Πηγή: www.euro2day.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero nea

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.