ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Τσίπρας: Ζητάμε συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη

biosimi-lisi-300x190
Συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη μέχρι το τέλος της εβδομάδας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Σύνοδος Κορυφής ενημερώθηκε για την πρόταση που ουσιαστικά αποτελεί το «κοινό έδαφος» και η οποία λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά και τις προτάσεις των θεσμών.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι διαψεύδονται όλοι όσοι έλεγαν πως το δημοψήφισμα γινόταν πάνω στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή», καθώς όλοι στις Βρυξέλλες συζήτησαν για το αν θα υπάρξει λύση για τη χώρα, ποια θα είναι αυτή και πότε θα οριστικοποιηθεί.

Επίσης, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε ήταν και η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έκανε σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη, χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει.

Όσον αφορά στην πρόταση που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτή προέβλεπε πακέτο προαπαιτουμένων για χρηματοδότηση μόλις 5 μηνών, νέα προαπαιτούμενα μετά, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρέος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες συζητείται η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις, που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργιες.

Μάλιστα, σημειώνουν πως στο τραπέζι μπήκε και το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και βεβαίως η χρηματοδότηση του προγράμματος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία πως είναι πλέον εφικτή μια βιώσιμη λύση και τονίζουν πως όλα θα κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο, ωστόσο δεν παραγνωρίζουν το γεγονός ότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από χώρες που από την αρχή ήταν αρνητικές. 

Ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού:

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής τις ελληνικές προτάσεις έτσι όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Βασική κατεύθυνση μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο τη κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα την δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κυρίως της ανεργίας καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, η διαδικασία θα είναι ταχύτατη, ξεκινάει από τις επόμενες ώρες με στόχο να καταλήξουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο. 

Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια της έχοντας ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας για βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει τη συζήτηση για Grexit μια και καλή και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση. 

Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά ένα ευρωπαϊκό που καλούμαστε όλοι μαζί με ευθύνη να δώσουμε λύση». 




real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.