ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Έκλεισαν τους δρόμους οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι

gallia-300x190
Εκατοντάδες τρακτέρ απέκλεισαν τη Δευτέρα δρόμους στην βορειοδυτική Γαλλία σε μια διαδήλωση από κτηνοτρόφους ενάντια στην πίεση στα περιθώρια κέρδους των λιανοπωλητών και των εταιρειών μεταποίησης τροφίμων, καλώντας τον υπουργό Γεωργίας να συναντηθεί μαζί τους αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε το Σάββατο να υπάρξουν αυξήσεις τιμών υπέρ των κτηνοτρόφων και των παραγωγών, μετά τη δήλωση του υπουργού Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ σύμφωνα με τον οποίο το 10% των κτηνοτρόφων βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Οι διαδηλώσεις έχουν στόχο να κρατήσουν το θέμα στην επικαιρότητα και να υπάρξουν απτά αποτελέσματα, όχι απλά δηλώσεις.

«Προσπαθούμε για αρκετούς μήνες να γνωστοποιήσουμε στις αρχές την αγροτική κρίση. Προφανώς δεν έχουμε εισακουστεί», δήλωσε στο τηλεοπτικό σταθμό BFMTV ο Σεμπαστιάν Ντεμπιέ, επικεφαλής της ένωσης κτηνοτρόφων FDSEA.

Ο κλάδος των βοοειδών, χοιρινών και γάλακτος στη Γαλλία έχει μπει σε κρίση εξαιτίας της στασιμότητας της διεθνούς ζήτησης, που συνδέεται ιδίως με το ρωσικό εμπάργκο των τροφίμων, τη μείωση της ζήτησης της Κίνας, καθώς και του ανταγωνισμού από άλλες χώρες της ΕΕ. 

Αυτοί οι παράγοντες προστίθενται στις μακρόχρονες πιέσεις εξαιτίας του μεγάλου λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και της αναδιάρθρωσης του λιανεμπορίου στη Γαλλία.

Οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι, που διαδηλώνουν για αρκετές εβδομάδες, ξεκίνησαν τον αποκλεισμό των 4 βασικών οδών στην Καέν στην Νορμανδία την Κυριακή το βράδυ με περίπου 300 τρακτέρ και μηχανήματα περιλαμβανομένων φορτηγών με κοπριά και μπάζα.

Ως το απόγευμα οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν σε κοντινές περιοχές, με τους κτηνοτρόφους να εμποδίζουν την πρόσβαση προς το νησί Μοντ Σεν Μισέλ, ένα από τα πιο διάστημα τουριστικά αξιοθέατα της Γαλλίας.

Η κυβέρνηση των Γάλλων Σοσιαλιστών προσπάθησε να απαντήσει στις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων για τις άδικες τιμές του λιανεμπορίου πείθοντας τους μεταποιητές τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ να αυξήσουν τις τιμές που καταβάλλονται στις φάρμες. Όμως οι κτηνοτρόφοι κατηγορούν τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις τροφίμων ότι δεν τηρούν την συμφωνία.

Ο Λε Φολ κάλεσε τους διαμαρτυρόμενους κτηνοτρόφους στο Παρίσι την Πέμπτη για να συζητήσουν την κρίση, αλλά αυτοί σταθερά αρνήθηκαν την πρόσκληση, καλώντας τον να ταξιδέψει στην Καέν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.