ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ναύλωση πλοίου για 2.500 μετανάστες σχεδιάζει η κυβέρνηση

naulosi-ploiou-300x190
Στη ναύλωση πλοίου που 2.500 θέσεων που θα μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προσανατολίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον 9,84 εξήγησε πως σκοπός είναι το πλοίο να κάνει τον γύρο των νησιών ώστε να συγκεντρώνει πρόσφυγες και επειδή υπήρχε και το θέμα της γρήγορης ταυτοποίησης, ελλείψει των υποδομών και ελλείψει του ανθρώπινου δυναμικού, να γίνεται αυτό μέσα στο πλοίο,προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αποσυμφορηθούν γρηγορότερα τα νησιά.

Σε ερώτηση για το "αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας τριών νέων κέντρων υποδοχής, στη Λέρο, τη Χίο και την Κω" η κα Γεροβασίλη απάντησε: 

" Είναι απαραίτητο να υπάρξουν καινούργιοι χώροι υποδοχής. Δεν μπορεί να συνεχιστούν αυτές οι τραγικές εικόνες τις οποίες βλέπουμε καθημερινά, με παιδιά, με ανθρώπους οι οποίοι ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Υπήρξαν αντιστάσεις, και από δημοτικές αρχές, μπροστά στην πιθανότητα να γίνουν κέντρα υποδοχής στα νησιά, οι οποίες νομίζω θα πρέπει να καμφθούν, να το ξανασκεφτούν, διότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς.
 
Από εκεί και μετά, η κυβέρνηση, το υπουργείο, έχει δημιουργήσει κι ένα συντονιστικό όργανο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η αποσυμφόρηση των νησιών, που πραγματικά δεν μπορούν να σηκώσουν αυτούς τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Και, βεβαίως, έγινε ο χώρος υποδοχής στον Ελαιώνα. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί και άλλος, εκτός Αττικής πια, για να μεταφερθούν γρήγορα και να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Αναφερόμενη γενικότερα στο πρόβλημα η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε: 

"Είναι οι εμπόλεμες οι καταστάσεις οι οποίες γεννούν κύματα προσφύγων πολύ μεγάλα. Επομένως, είμαστε μπροστά σε μια κρίση, είμαστε μπροστά σε καινούργια δεδομένα και σε καινούργιους αριθμούς μεγάλους. Η χώρα δεν διαθέτει ούτε τους οικονομικούς πόρους, αλλά ούτε τις υποδομές, προκειμένου να ανταπεξέλθει αξιοπρεπώς απέναντι σε όλο αυτό. Γίνονται προσπάθειες φυσικά...

Έχει παρέμβει και ο Επίτροπος και έχουν γίνει πολλές συσκέψεις...Αυτό που έχει επιδεινώσει και επιδεινώνει δραματικά το πρόβλημα, είναι ότι, ενώ βλέπουμε και ανθρώπους να συνωστίζονται προκειμένου να μετακινηθούν γρήγορα εκτός Ελλάδας, η πολιτική που φαίνεται να αναπτύσσεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, είναι το να χτίζουν τοίχους για να αποτρέψουν το κύμα μεταναστών, αλλά και η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής πραγματικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σ’ αυτούς τους ρυθμούς εισροών. 

Θα πρέπει η Ευρώπη να πάρει συνολικά την ευθύνη, θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική που ακολουθείται και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατάματα. Διότι αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε αυστηροποιώντας διαδικασίες νομικές στην Ελλάδα ούτε, βεβαίως, μπορούμε να αναποδογυρίσουμε τις βάρκες, όπως αντιλαμβάνεστε.

Σχεδόν 21.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα μόνο την περασμένη εβδομάδα

Περίπου 20.843 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα (8-14 Αυγούστου) διά θαλάσσης, ανακοίνωσε σήμερα στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του συνόλου των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης στην Ελλάδα το 2014, που είχαν φθάσει τις 43.500, προσθέτει η HCR που επισημαίνει ότι "ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες".

Μόνο τον Ιούλιο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, δηλαδή περισσότερες απ΄ό,τι σε ολόκληρο το 2014.

Όσον αφορά τις αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών προερχόταν από τη Συρία (82%). Οι Αφγανοί αποτελούσαν το 14% του συνόλου και οι Ιρακινοί το 3%.

"Η μεγάλη πλειονότητα των αφιχθέντων αυτών πρέπει να λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα", διευκρίνισε η HCR.

"Εδώ και μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει προειδοποιήσεις όσον αφορά την αυξανόμενη κρίση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά", αναφέρει ακόμη η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ζητεί να ενισχυθούν "επειγόντως" οι δομές υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.

Η υπηρεσία "συνιστά στις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μία μοναδική δομή η οποία θα επιφορτιστεί να συντονίσει την απόκριση έκτακτης ανάγκης" σε αυτή την κρίση και "να δημιουργήσει έναν κατάλληλο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας".

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή την εργασία, υπογραμμίζει ακόμη η HCR.

ΟΗΕ: Η Αθήνα να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης
Η Ελλάδα πρέπει να δείξει "πολύ περισσότερη ηγεσία" προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη κρίση με τους 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φθάσει στις ακτές της μέχρι τώρα φέτος, ανέφεραν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την Ελλάδα στο θέμα των προσφύγων.

"Αν η (ελληνική) κεντρική αρχή ερχόταν με ηγεσία και όραμα και διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε αυτή την απόκριση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε και να βοηθήσουμε", δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

"Αλλά είναι δύσκολο για εμάς να έρθουμε κα να αρχίσουμε να εργαζόμαστε επιτόπου αν δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος".

Σχεδόν 250.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης μέχρι τώρα φέτος και τουλάχιστον 2.349 έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

"Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι μένουν άλλες 135 ημέρες φέτος. Έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε πως ο συνολικός αριθμός των αφίξεων θα ξεπεράσει τις 300.000", δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζόελ Μίλμαν.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.