ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Επί τάπητος τα προαπαιτούμενα – Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία

sumfwnia-300x190
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με το κουαρτέτο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στον χώρο διαμονής των εκπρόσωπων των δανειστών, ενώ μετά το τέλος του τετ α τετ δεν έγιναν δηλώσεις.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, επί τάπητος βρέθηκαν τα προαπαιτούμενα, όπου φέρεται να υπήρξε συμφωνία στα περισσότερα σημεία.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών έχει προγραμματιστεί να συνεχιστούν την Κυριακή στις 2 το μεσημέρι και με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στο επίκεντρο θα βρεθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Μega, τόσο η συμφωνία, όσο και προαπαιτούμενα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή σε μία ψηφοφορία. 

Σταθάκης: Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία«Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία, θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει, ελπίζουμε όλα να πάνε καλά».

Αυτό δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag», η οποία ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση, ο υπουργός είπε ότι «μπορεί να είναι ακριβές».


VIDEO-ΣΤΑΘΑΚΗΣ από realmedialive 

Welt am Sonntag: Λίγο πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», επικαλούμενη κύκλους της χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης των Θεσμών με τους εταίρους της Ευρωζώνης, αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση.

«Οι Θεσμοί βλέπουν μια ρεαλιστική πιθανότητα για συνεννόηση ως την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής», αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε έναν καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τα άμεσα μέτρα, ενώ τονίζεται ότι θα ήταν πιθανή μια απόφαση της Βουλής στην Αθήνα την Πέμπτη, και την Παρασκευή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει στις 20 Αυγούστου την ΕΚΤ και δεν θα ήταν απαραίτητο ένα πρόγραμμα-γέφυρα και επιπλέον δισεκατομμύρια» συνεχίζει η εφημερίδα, αλλά επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΕ, επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές.
 
«Η γερμανική πλευρά κατέστησε σαφές ότι βλέπει σε κάποια σημεία ακόμη ανάγκη αποσαφήνισης, πχ σε ό,τι αφορά το πώς θα αντιμετωπιστεί στη συμφωνία η πιο πρόσφατη αρνητική οικονομική εξέλιξη στην Ελλάδα. 

Υπάρχει δε ανάγκη για συζήτηση στο θέμα των στόχων του προϋπολογισμού και στο ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει, επικαλούμενο τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», γράφει η «Welt am Sonntag».

Στην τηλεδιάσκεψη, συνεχίζει ο συντάκτης, υπήρχε ευρέως η εντύπωση ότι έχει γίνει πρόοδος και ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ολοκληρωθούν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
 
«Όλοι εργάζονται για αυτό το "Σχέδιο Α"- μια συμφωνία με την πρώτη ημερομηνία εκταμίευσης να είναι η 20ή Αυγούστου», δηλώνει στην εφημερίδα πηγή από τους κύκλους των διαπραγματεύσεων.

Στα χέρια της κυβέρνησης το προσχέδιο του Μνημονίου
Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται από το Σάββατο το κείμενο του Μνημονίου Κατανόησης, το οποίο εστάλη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κείμενο του νέου Μνημονίου είναι ολιγοσέλιδο και προβλέπει μόνον τους βασικούς άξονες πολιτικής.

Η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στα επόμενα δυο 24ωρα να διατυπώσει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις της. 

Ήδη το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου είναι σε γνώση των ελληνικών αρχών κάτι που διευκολύνει τις συζητήσεις.

Κυβερνητικός στόχος είναι τόσο το Μνημόνιο όσο και η δανειακή σύμβαση να έχουν περάσει από την Βουλή μαζί με τα προαπαιτούμενα πριν από τις 18 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, το Μνημόνιο θα εξειδικευτεί σε βάθος τους επόμενους μήνες με την Ελλάδα να λαμβάνει γι' αυτό τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η μορφή της τεχνικής βοήθειας που θα προσφέρει η Κομισιόν, προβλέπεται στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.