ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Θεσσαλονίκη: Παράσταση για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

xortiatis-300x190
Ένας Γερμανός, ένας ταγματασφαλίτης, ο παππάς του χωριού, η κυρία Ελένη που επέζησε από τη θηριωδία, και η εγγονή μιας οικογένειας που εξολοθρεύτηκε την περίοδο της Κατοχής συναντιούνται σήμερα στον Χορτιάτη, εκεί όπου θύτες και θύματα θα παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή για τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944.

Τα πέντε παραπάνω πρόσωπα είναι οι ήρωες της θεατρικής παράστασης, με τίτλο "Το κάψιμο του Χορτιάτη. Στον ουρανό πηδούν φωτιές", την οποία θα ανεβάσουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, μέλη της θεατρικής ομάδας "Ληνός".

"Εβδομήντα χρόνια μετά την καταστροφή, ανεβάζουμε το συγκεκριμένο έργο. Η εγγονή της οικογένειας που ξεκληρίστηκε στο Ολοκαύτωμα θα επιχειρήσει να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για εκείνη την εποχή και καλεί τους εκπροσώπους του δράματος σε μια συνάντηση για να μάθει τις αλήθειες του καθενός" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γιατρός - νεφρολόγος του νοσοκομείου Παπανικολάου και μέλος της θεατρικής ομάδας "Ληνός", Γεράσιμος Μπαμίχας, σχετικά με την υπόθεση της παράστασης.

Το θεατρικό είναι της Χαρούλας Αποστολίδου, η οποία για τη συγγραφή ήρθε σε επαφή με δύο επιζώντες, που έδωσαν την προσωπική τους μαρτυρία, ενώ βασίστηκε και πάνω σε ιστορικά γεγονότα. 

"Κάποιος είπε να μας πάνε στα νεκροταφεία για να μας σκοτώσουνε, αλλά απέρριψαν αυτή την πρόταση, διότι όπως λέγανε είναι χαμηλός ο τοίχος και κάποιος μπορεί να γλιτώσει και αποφάσισαν να μας βάλουνε στο φούρνο (Γκουραμάνη) που ήταν αρκετά μεγάλος, όπως λέγανε. 

Έτσι, μας οδήγησαν μέσα στο φούρνο. Εγώ πιάστηκα από την ποδιά της αδελφής μου, που ήταν 20 χρονών και εγώ 10, και της είπα: 'Όλγα μου θα μας σκοτώσουν'.
 
'Μη φοβάσαι', μου απάντησε, τα μικρά δεν θα τα πειράξουν" αναφέρει στη μαρτυρία της η Ελένη Γκουραμάνη - Νανακούδη, που επέζησε από το Ολοκαύτωμα.

"Έρχεται μετά ένας ταγματασφαλίτης και στήνει ένα οπλοπολυβόλο στην πόρτα, εγώ ήμουν μπροστά μπροστά. Άρχισε να πυροβολεί απάνω μας και να μας βρίζει με χυδαία λόγια συγχρόνως. 

Αφού έριξε όσες σφαίρες μπορούσε και είπε πως όλοι σκοτωθήκαμε, έριξε μετά και μια σκόνη εμπρηστική και πήραμε φωτιά. 

Η μάνα μου ήταν σκοτωμένη αλλά και η αδελφή μου, που η σφαίρα τη βρήκε στο κεφάλι, βγήκε και σφηνώθηκε στην αριστερή μου παλάμη. Δύο σφαίρες με είχανε βρει και στα δυο μου πόδια, στα γόνατα. Αλλά δεν καταλάβαινα τίποτα ακόμη" προσθέτει η 87χρονη.

Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει στις 31 Αυγούστου, στις 8:30 το βράδυ, στον χώρο θυσίας στην οικία Νταμπούδη στον Χορτιάτη, ενώ έχει την υποστήριξη της εφημερίδας "Χορτιάτης 570" και της Κίνησης Πολιτών της περιοχής.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 6 Σεπτεμβρίου και η είσοδος για όσους ενδιαφέρονται να τις παρακολουθήσουν θα είναι δωρεάν.

Η θεατρική ομάδα "Ληνός", που απαρτίζεται από γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου, δημιουργήθηκε το 1991 και έδωσε την πρώτη της παράσταση με το έργο του Μ. Κορρέ "Το διπλανό κρεβάτι".

Τα τελευταία 24 χρόνια έχουν ανέβει δεκάδες παραστάσεις, με τα πρόσωπα -τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τους κόλπους του κλάδου- να εναλλάσσονται.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.