ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Παγκόσμιο σοκ από τον αποκεφαλισμό του Σάλοπεκ από τζιχαντιστές

salopek_300X190
"Παγωμένη" αλλά και σοκαρισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη στην Κροατία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, τις εξελίξεις στην ομηρεία του Τόμισλαβ Σάλοπεκ.

Ο Σάλοπεκ απήχθη στις 22 Ιουλίου, σε περιοχή κοντά στο Κάιρο, από το παρακλάδι του Ισλαμικού Στρατού στην Αίγυπτο. Οι τζιχαντιστές είχαν προειδοποιήσει, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ότι θα προχωρήσουν σε εκτέλεση του ομήρου, εάν δεν απελευθερώνονταν μουσουλμάνες που κρατούνται στις αιγυπτιακές φυλακές.

Χθες, ο Ισλαμικός Στρατός δημοσιοποίησε φωτογραφίες, στις οποίες φέρεται να απεικονίζεται η αποκεφαλισμένη σορός του Κροάτη ομήρου, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς ανέφερε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει 100% τον θάνατο διά αποκεφαλισμού ενός εκ των συμπατριωτών του στην Αίγυπτο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Προς το παρόν, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε 100% ότι πρόκειται για ένα πραγματικό γεγονός και δεν γνωρίζω, εάν εμείς θα μπορέσουμε να το κάνουμε τις επόμενες ημέρες, όμως αυτό που βλέπουμε δεν μοιάζει με κάτι καλό, μοιάζει να είναι κάτι τρομακτικό" δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς ανέφερε, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, χθες, ότι όσο υπάρχει έστω και μία αμυδρή ελπίδα ότι ο Τόμισλαβ Σάλοπεκ είναι ζωντανός, θα συνεχίζεται η προσπάθεια αναζήτησής του.

"Σε αυτές τις στιγμές της μεγάλης αγωνίας, θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στην οικογένεια του κ. Σάλοπεκ" δήλωσε η πρόεδρος της Κροατίας από το Σπλιτ.

"Όσο υπάρχει έστω και μία αμυδρή ελπίδα, όσο υπάρχει έστω και η μικρότερη πιθανότητα να είναι ζωντανός ο Τόμισλαβ, θα συνεχίσουμε να τον αναζητούμε για να τον σώσουμε" ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κροατίας.

Μηνύματα στήριξης από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία
Τη στήριξή τους στην Κροατία και στους υπόλοιπους εταίρους τους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας εξέφρασαν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών.

Εάν επιβεβαιωθεί, η δολοφονία του Σάλοπεκ θα είναι ένα αποκρουστικό έγκλημα, χαρακτηριστικό της εξτρεμιστικής ατζέντας του Ισλαμικού Κράτους. 

Καταδικάζουμε σθεναρά τη βαρβαρότητά του εναντίον κάθε αθώου θύματος σε όλη τη Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Κροατίας και όλων των φίλων και εταίρων μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Ζάγκρεμπ.

"Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια, τους φίλους του (Σάλοπεκ) και τον λαό της Κροατίας" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος ανέφερε πως εάν επαληθευτεί η δολοφονία του Σάλοπεκ, την καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο.

Η Βρετανία στέκεται στο πλευρό της Αιγύπτου και της Κροατίας και θα συνεχίσει να αντιστέκεται σε αυτή την απάνθρωπη τρομοκρατία, τόνισε.

Την αλληλεγγύη του στην κυβέρνηση και τον λαό της Κροατίας εξέφρασε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών.

"Σοκαρίστηκα, όταν έμαθα ότι η τρομοκρατική ομάδα Daesh ανακοίνωσε την εκτέλεση ενός Κροάτη ομήρου. Εάν επιβεβαιωθεί, η ειδεχθής αυτή δολοφονία θα αποδείξει για ακόμη μία φορά την άνανδρη και βάρβαρη φύση αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης" αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών.

"Θα ήθελα να εκφράσω την απόλυτη αλληλεγγύη μου στην κυβέρνηση και τον λαό της Κροατίας, καθώς και στην οικογένεια του κ. Σάλοπεκ" αναφέρει ο Λοράν Φαμπιούς, τονίζοντας ότι "η Γαλλία καταδικάζει κάθε μορφή τρομοκρατίας και στέκεται στο πλευρό της Κροατίας και της Αιγύπτου στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας".

Πρώτη είδηση οι εξελίξεις στην υπόθεση Σάλοπεκ στη Βοσνία
Οι εξελίξεις στην υπόθεση Σάλοπεκ αποτελούν πρώτη είδηση στα μέσα ενημέρωσης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Χαρακτηριστικός είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Dnevni Avaz του Σαράγεβο, που γράφει "Εγκληματίες σκότωσαν τον Σάλοπεκ", τονίζοντας ότι όλος ο κόσμος σοκαρίστηκε από τον τρόπο, με τον οποίο φέρεται να δολοφονήθηκε ο Κροάτης όμηρος.

Η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ίγκορ Τσρνάντακ, ο οποίος τόνισε ότι η δολοφονία που φέρεται να έχει διαπραχθεί αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της βιαιότητας της σημερινής τρομοκρατίας καθώς και του πόσο εκτεθειμένοι σε κινδύνους είναι οι πολίτες των χωρών που μάχονται κατά της τρομοκρατίας.

"Είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν θα υπονομεύσει τη δέσμευσή μας στη μάχη κατά μιας τρομοκρατικής ομάδας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πλην της καταπολέμησης της τρομοκρατίας" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.