ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Τσίπρας: Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα

tsipras-300x190
«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα οξυμένο πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης διυπουργικής σύσκεψης, υπό τον ίδιο, για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων από τη ραγδαία αύξηση προσφύγων μεταναστών τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα στον νησιωτικό χώρο.

«Πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, υπό την έννοια ότι έχουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που καθημερινά προσπαθούν να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό χώρο μέσω των χωρών υποδοχής, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας.


Παυλόπουλος: Η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει διεκδικήσει σε δύο Συνόδους Κορυφής να αξιοποιηθούν υπάρχοντα μέσα αλλά και έκτακτα κονδύλια για την αντιμετώπιση της προβλήματος. Κυρίως έχουμε ζητήσει να ισχύσει η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης στο πλαίσιο των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, η αρχή της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, ανέφερε. Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, μαζί με την Ιταλία ως τις δύο ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα κονδυλίων και παροχή ειδικών τεχνικών ομάδων και μέσων και να υπάρξει και ειδική μέριμνα για μετεγκατάσταση συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ.





Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Πανούση

Δυστυχώς με επιμονή ορισμένων χωρών, αυτό αποφασίστηκε να γίνει σε εθελοντική βάση, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε στο σημείο αυτό ότι η αρχή της αλληλεγγύης δεν μπορεί να εφαρμόζεται αλά κάρτ, εθελοντικά για μια σειρά από χώρες. Υπογράμμισε, επίσης, ότι όψιμα μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης και αξιώνουν η αντιμετώπιση του προβλήματος να γίνεται αλά καρτ.

Η συνεργασία μας, κυρίως με τις χώρες του Νότου, είναι συνεχής είπε ο πρωθυπουργός και ενημέρωσε ότι στη σημερινή διϋπουργική σύσκεψη η κυβέρνηση επεξεργάστηκε ένα άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Αποφασίστηκε ο διαρκής συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων και υπουργών υπό την ευθύνη του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, αλλά και της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, με στόχο την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών αλλά και την ενίσχυση των υποδοχής των μεταναστών, την ενίσχυση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων και τη δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησής τους από τα νησιά στον ηπειρωτικό χώρο.



Αποφασίστηκε, επίσης, η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση της ειδικής διαχειριστικής αρχής που προβλέπει το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης στη συνέχεια των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, τόσο για την ασφάλεια των συνόρων, όσο και για την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό.

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για την ανάκληση αδειών, προκειμένου η διαχειριστική αρχή να είναι έτοιμη το συντομότερο, ώστε «άμεσα να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που κατακτήσαμε στις τελευταίες συνόδους κορυφής ως άμεση βοήθεια για τα προβλήματα υποδοχής και ένταξης των μεταναστών».

Ακόμη, αποφασίστηκε η ανάληψη όλων των δυνατών πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, τόσο με διαβήματα προς την ΕΕ όσο και προς τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και με την ενίσχυση διπλωματικών επαφών με όμορες χώρες, όπως είναι η Τουρκία. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην υπερσυσσώρευση μεταναστών και στην Τουρκία και «γι’ αυτό πρέπει τα κονδύλια να κατευθυνθούν και προς τα εκεί».

Επίσης, αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών και για την ενημέρωση κυβερνήσεων και των λαών της Ευρώπης για το πρόβλημα και η άμεση κινητοποίηση των υφιστάμενων κρατικών δομών και των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και η αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς.

Τσίπρας: Αλληλεγγύη και όχι ευχολόγια στο μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για όλη τη Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από την έναρξη της σύσκεψης, υπό την προεδρία του, για τη διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στο θέμα αυτό θα φανεί, είπε ο πρωθυπουργός, εάν η αλληλεγγύη είναι ευχολόγια και εξαντλείται στο δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση.



Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται τεράστιες ροές και δη προσφυγικές. Θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης επέμεινε ο πρωθυπουργός ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία διότι από εκεί δεχόμαστε 2 εκατ. πρόσφυγες και τόνισε ότι η ίδια συζήτηση πρέπει να υπάρξει και με άλλες χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι ροές των μεταναστών-προσφύγων υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας και έχουμε εξαιρετική δυσκολία να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Εμείς θέλουμε και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ είπε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη
.

Πάνω από 50.000 μετανάστες μπήκαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο
Κως: Πάνω από 5.500 μετανάστες στο νησί
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.