ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ για το μεταναστευτικό

merkel-olant-300x190
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα επιχειρήσουν αύριο Δευτέρα από το Βερολίνο "να δώσουν μια νέα ώθηση" στην ευρωπαϊκή απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, όπως ανακοίνωσε απόψε η γαλλική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται ότι θα συναντηθούν αύριο αργά το απόγευμα στην καγκελαρία όπου θα συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία αλλά και το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Αργότερα θα έχουν μια συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

"Πρέπει να ξαναδώσουμε ώθηση ώστε αυτό που αποφασίστηκε (στα τέλη Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση) να τεθεί σε εφαρμογή και να ανοιχθούν νέες προοπτικές" ανέφεραν γαλλικές πηγές. "Η κατάσταση δεν ρυθμίζεται" και οι αποφάσεις που έλαβαν οι Βρυξέλλες "δεν είναι αρκετές, δεν είναι γρήγορες και δεν είναι στο ύψος" τον περιστάσεων, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Μέρκελ και Ολάντ αναμένεται ότι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων την πρόθεση των χωρών τους να εμβαθύνουν στην εναρμόνιση των πολιτικών ασύλου και "να θέσουν σε εφαρμογή μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική" για το θέμα αυτό. Στις προτεραιότητές τους βρίσκεται η σύνταξη ενός κοινού καταλόγου με τις λεγόμενες "ασφαλείς χώρες". 

Μέχρι τώρα οι λίστες αυτές συντάσσονται από κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ ξεχωριστά και έχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ τους, κυρίως όσον αφορά τις Βαλκανικές χώρες. Οι μετανάστες που προέρχονται από τις αποκαλούμενες "ασφαλείς χώρες" δεν θεωρούνται εκ των προτέρων ως υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου.
Ένα άλλο ζήτημα είναι επίσης η επιτάχυνση της δημιουργίας κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών στην Ιταλία και την Ελλάδα, θέτοντας μια καταληκτική ημερομηνία για αυτό "για παράδειγμα, μέχρι το τέλος του έτους", συνέχισε η ίδια πηγή. "Όσο δεν έχουμε κέντρα φιλοξενίας, επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών που θα αποτρέψει νέες αφίξεις και (όσο δεν έχουμε) μια αλληλεγγύη εντός της ΕΕ, τίποτα δεν θα γίνει", κατέληξε.
Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 4.400 μετανάστες στη Μεσόγειο ενώ περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία έχουν φτάσει σε ιταλικά λιμάνια από τις αρχές του έτους.
Η Γερμανία εκτιμά ότι θα δεχτεί έως και 800.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου μέσα στο 2015.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.