ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Τι είπε ο Ευ. Τσακαλώτος για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους

tsakalwtos-300x190
Το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο θα υποβάλει το Μάρτιο του 2016 στους εταίρους της η Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το Σχέδιο Νόμου της Νέας Συμφωνίας.

Σε ότι αφορά την διευθέτηση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό συναρτάται με το αποτέλεσμα τη πρώτης αξιολόγησης του Οικονομικού Προγράμματος που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε επίσης των Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων που θα εφαρμοσθούν από το 2017.

Σε ότι αφορά την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτή συνδέεται με τα κόκκινα δάνεια. 

Υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες με τους θεσμούς για το θέμα αυτό, το οποίο θα συζητηθεί και πάλι τον Οκτώβριο, καθώς υπάρχουν προτάσεις για band bank, για δημιουργία asset management bank και άλλες λεπτομέρειες που μένει να διευκρινιστούν, όπως για παράδειγμα, το ποιοι θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. 

Γίνεται μία προσπάθεια για να μην χάσουν τη δική τους συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση οι ιδιώτες.

Αναφερόμεντος στα φορολογικά, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι στον αγροτικό τομέα η αύξηση που θα πληρώνουν οι αγρότες για το ντίζελ θα γίνει σε δύο δόσεις.

Επίσης και σε άλλα φορολογικά μέτρα, οι αυξήσεις θα γίνουν σπαστά, διαδοχικά.

«Οι θεσμοί είχαν βάλει ως πρόταση να μην μπορούμε να νομοθετήσουμε έως το Μάρτιο του 2016», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, αυτό ξεπεράστηκε, καθώς ετοιμάζονται νομοσχέδια, όπως για παράδειγμα εκείνο που αφορά στα εργασιακά και υπολογίζεται μπορεί να κατατεθεί το φθινόπωρο.

Σχετικά με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, φαρμακοποιούς, φούρνους και διάφορα άλλα κλειστά επαγγέλματα, η εξέλιξη θα εξαρτηθεί και από το πώς θα απαντήσει η ελληνική οικονομία και η ελληνική πολιτική τάξη.

Αναπτυξιακό σχέδιο

«Μέχρι το Μάρτιο του 2016 σκοπεύουμε να καταθέσουμε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο. Υπάρχει αυτή η πρόταση μέσα στη συμφωνία να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση για την ανάπτυξη στον γεωργικό, ενεργειακό και άλλους τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή και διευκρίνισε, ότι από το πώς θα διατυπώσουμε αυτές τις προτάσεις για επενδύσεις θα εξαρτηθεί και η ένταξη στο σχέδιο Γιούνκερ (υπενθυμίζεται πως το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ και θα αποτελέσει τη βάση μόχλευσης για μεγαλύτερα κεφάλαια), ώστε να εκμεταλλευθεί η χώρα τις δυνατότητες που παρέχει αυτό.

Στην παρούσα διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ως σημαντικό, το σημείο που αφορά στο εάν θα υπάρξει εκταμίευση για να πληρωθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (υπολογίζονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ) του ελληνικού κράτους, σε νοσοκομεία προμηθευτές και άλλους επαγγελματικούς φορείς.

Διευκρίνισε τέλος ο κ. Τσακαλώτος, ότι πρώτη πληρωμή από τον ESM (European Stability Mechanism) θα φύγει αμέσως από την Ελλάδα, είτε για να πληρωθεί το πρώτο δάνειο-γάφυρα, είτε για τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές, είτε για τα ληξιπρόθεσμα.

Διευθέτηση χρέους

Το κατά πόσον αυτό το πρώτο πακέτο επιτρέπει τις επενδύσεις, εξαρτάται από το πόσο υφεσιακά θα είναι και τα μέτρα.

Από το επενδυτικό πρόγραμμα και από την πρώτη αξιολόγηση θα εξαρτηθεί εάν θα αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

«Και πως θα αξιολογήσει ο καθένας από εμάς τη συμφωνία θα εξαρτηθεί από το σύνολο του πακέτου», επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος κλείνοντας την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Σύνθετο σχέδιο νόμου, που ακολουθεί μία διαφορετική διαδικασία σε σχέση με τα προηγούμενα μνημόνια καθώς δεν διέπεται από το αγγλικό Δίκαιο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολύ δύσκολα μέτρα στο πακέτο της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως είναι σημαντικό ότι δεν μπαίνουν χρονικά όλα μαζί (π.χ. οι ρυθμίσεις για τους αγρότες).

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως γι' αυτό το ζήτημα υπήρξε έντονη διαφωνία με τους θεσμούς και, όπως είπε, θα ξανασυζητηθεί τον Οκτώβριο.

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι έως τον Μάρτιο του 2016 η κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της σχετικά με ένα αναπτυξιακό σχέδιο. 

Όπως τόνισε «από τη μία μεριά υπάρχουν υφεσιακά μέτρα, από την άλλη το επενδυτικό πρόγραμμα και η πρώτη αξιολόγηση σχετίζονται με τη συζήτηση για το χρέος και είναι κρίσιμο το πώς θα αντιδράσουν οι οικονομικοί δρώντες». «Το πόσο δύσκολη θα είναι η εφαρμογή θα εξαρτηθεί από τη δικιά μας αντίδραση» ανέφερε.

Σχετικά με την πρώτη πληρωμή, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Κάνουμε προσπάθεια να υπάρχουν και χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα, γιατί διαφορετικά δεν θα μπει τίποτα στην ελληνική οικονομία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.