ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

«Κλείδωσε» η συμφωνία – Τι είπαν Τσακαλώτος και Σταθάκης

sumfwnia-300x190
Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο διάσωσης και επιτεύχθηκε συμφωνία, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Είμαστε πολύ κοντά, μένουν μία - δύο πολύ μικρές λεπτομέρειες», είπαν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης μετά το τέλος της συνάντησης.



Το κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να πάει σήμερα στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί την Πέμπτη.

«Επιτεύχθηκε συμφωνία. Αυτή τη στιγμή συζητούνται ορισμένες δευτερεύουσες λεπτομέρειες», ανέφερε αξιωματούχος σε δημοσιογράφους μετά τον μαραθώνιο των ολονύκτιων συζητήσεων.

Η πηγή αυτή, σύμφωνα με το Εuro2day.gr, τόνισε πως η Ελλάδα συμφώνησε με τους πιστωτές αναφορικά με τη λειτουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. 

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν πως τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες των prior actions για το πακέτο διάσωσης.

Τι προηγήθηκε 
Η συνάντηση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των δανειστών ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Δευτέρας με μια μικρή διακοπή χθες το απόγευμα, στη διάρκεια της οποίας συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την οικονομική πολιτική υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, συμφωνήθηκε να μην ληφθεί κανένα νέο μέτρο αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015-2016.

Οι στόχοι που συμφωνήθηκαν είναι:

Πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και +3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Συμφωνία έχει υπάρξει σχεδόν σε όλα τα επιμέρους ζητήματα, και στην παρούσα φάση συζητούνται οι εκκρεμότητες σε ορισμένα ζητήματα (κόκκινα δάνεια, ταμείο αποκρατικοποιήσεων, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας) προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

Την ίδια ώρα το Βερολίνο φέρεται να πιέζει την ελληνική πλευρά για περισσότερα μέτρα, προκρίνοντας αντί της οριστικής συμφωνίας ένα πρόγραμμα-γέφυρα και την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας αργότερα μέσα στο χρόνο, πιθανότατα μετά το Σεπτέμβριο. 

Σχολιάζοντας τα γερμανικά δημοσιεύματα για το δάνειο-γέφυρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «εμείς (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) έχουμε στοχοπροσήλωση για τη συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτό το στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε και εμείς για αυτό το στόχο. Ελπίζω όλοι να είναι εντός του πνεύματος που ήταν αυτή η συμφωνία και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς για να έχουμε αυτή τη συμφωνία».



Επιμένει για δάνειο-«γέφυρα» το Βερολίνο

Ακόμη και στο παρά πέντε της τελικής συμφωνίας, το Βερολίνο σπεύδει να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών και βάζει ξανά στο τραπέζι το δάνειο-γέφυρα ζητώντας αξιόπιστη και όχι γρήγορη συμφωνία. 

Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ότι «μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευκταία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών» , για να προσθέσει:

«Κατά συνέπεια, η πρόταση αυτή γίνεται ιδιαίτερα σημαντική: η πληρότητα έρχεται πριν από την ταχύτητα. Η Γερμανία θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικό η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της επί τρίτου προγράμματος βοήθειας να είναι εξαντλητική, παρά να επιτευχθεί γρήγορα».

«Είναι εύλογο --αυτό είναι πεποίθησή μας-- να καθορίσουμε το μέγεθος της πρώτης δόσης με βάση την έκταση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βάισγκερμπερ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Απαντώντας στα μηνύματα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε το χθες απόγευμα, πριν επιστρέψει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ότι η ελληνική πλευρά έχει «στοχοπροσήλωση» στη συμφωνία και εργάζεται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, εκφράζοντας την ελπίδα να κάνουν όλες οι πλευρές το ίδιο.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.