ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Το Ποτάμι στηρίζει την ανακεφαλαιοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών

potami-300x190
Η πρόσφατη δήλωση του αρμοδίου Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση για την συμμετοχή των συνεταιριστικών τραπεζών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι στη σωστή κατεύθυνση, τονίζεται σε ανακοίνωση του Ποταμιού.

Η Κυβέρνηση που εν μία νυκτί, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, στέρησε κρίσιμους πόρους για την βιωσιμότητα των συνεταιριστικών τραπεζών, με την μεταφορά των αποθεματικών της Αυτοδιοίκησης που ήταν κατατεθειμένα σε μεγάλο βαθμό σε συνεταιριστικές τράπεζες, κατάλαβε έστω και αργά την μεγάλη σημασία των συνεταιριστικών τραπεζών για τις τοπικές κοινωνίες.

Κατάλαβε έστω και τώρα ότι σχεδόν το σύνολο των κεφαλαίων των συνεταιριστικών τραπεζών κατευθύνεται στη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας και όχι σε άλλες επικερδείς δραστηριότητες (επενδυτικές κλπ) .

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η τάση χορηγήσεων των Συνεταιριστικών Τραπεζών εξακολούθησε να είναι αυξητική παρά την οικονομική κρίση, την αυστηροποίηση των κανόνων πιστωτικής πολιτικής, υποδηλώνοντας εμπράκτως την στήριξη τους στις ανάγκες των τοπικών αγορών.

Ίσως για αυτό στοχοποιήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση που ενώ έδωσε δεκάδες δισεκατομμύρια στις λεγόμενες «συστημικές» τράπεζες, χρήματα που δεν επιστράφηκαν ποτέ στην πραγματική οικονομία, αρνήθηκε να συμπεριλάβει στην ανακεφαλαιοποίηση τις συνεταιριστικές τράπεζες που απαιτούσε πολύ λιγότερους πόρους που δεν ξεπερνούσαν το μισό δις. Έτσι φυσικό και επόμενο ήταν πολλές από αυτές να κλείσουν οδηγώντας τους πελάτες τους και τις τοπικές κοινωνίες σε ένα αυστηρά ολιγοπωλειακό τραπεζικό περιβάλλον

Το Ποτάμι εκφράζει την στήριξη του στην πρόθεση της Κυβέρνησης για την ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών και φέρνει το θέμα στην Βουλή για να διευκρινιστούν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα στην κατεύθυνση αυτή, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μεγάλο ζητούμενο είναι το αν και κατά πόσον η νέα κυβέρνηση θα συνδράμει μέσα από σειρά μέτρων και πολιτικών στην ενίσχυση του πιστωτικού συνεταιριστικού κινήματος, με στόχο την υγιή χρηματοδότηση των μικρομεσαίων στρωμάτων της ελληνικής περιφέρειας.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.