ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Μπαγκλαντές: Και τέταρτος μπλόγκερ νεκρός στην Ντάκα

mpaglates-300x190
Ένας μπλόγκερ που είχε ταχθεί υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σήμερα στην Ντάκα και είναι ο τέταρτος μπλόγκερ που δολοφονείται στο Μπανγκλαντές από την αρχή του έτους, έγινε γνωστό από την αστυνομία και μία ένωση ακτιβιστών.

Ο 40χρονος Νιλόι Τσκραμπάρτι, που έγραφε με το ψευδώνυμο Νιλόι Νιλ, δολοφονήθηκε στο διαμέρισμά του από μία συμμορία οπλισμένων με ματσέτες, σύμφωνα με το Δίκτυο των μπλόγκερ και των ακτιβιστών του Μπανγκλαντές, το οποίο ειδοποιήθηκε από έναν μάρτυρα.

"Μπήκαν στο σπίτι του στον πέμπτο όροφο, απομάκρυναν τον φίλο του και σκότωσαν (τον Νοέλ) με ματσέτες. 

Ήταν σε έναν κατάλογο στόχων των ισλαμιστών μαχητών", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος του δικτύου αυτού Ιμράν Χ. Σάρκερ.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως ο μπλόγκερ δολοφονήθηκε, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει διευκρινίσεις για τα κίνητρα της επίθεσης.

"Έξι άνθρωποι χτύπησαν την πόρτα του προσποιούμενοι ότι ήθελαν να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα. Δύο τον μετέφεραν σε ένα δωμάτιο όπου τον σφαγίασαν", δήλωσε ο Μουντασιρούλ Ισλάμ, αναπληρωτής επιθεωρητής της αστυνομίας, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
"Η γυναίκα του ήταν παρούσα αλλά είχε περιοριστεί σε ένα άλλο δωμάτιο".

Ο Ασίφ Μοχιουντίν, ένας άλλος μπλόγκερ στρατευμένος υπέρ της κοσμικότητας, ο οποίος επέζησε μίας επίθεσης το 2013, εξήγησε πως το θύμα ήταν ένας άθεος με ελεύθερη σκέψη, που έγραφε σε πολλές ιστοσελίδες.

"Είχε κριτική στάση έναντι των θρησκειών και έγραφε κατά του ισλαμιστικού, ινδουιστικού και βουδιστικού φονταμενταλισμού", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μπλόγκερ, που ζει από τότε στο Βερολίνο.

Στην τελευταία του ανάρτηση, με ημερομηνία 3 Αυγούστου, ο Νιλόι Νιλ αναρωτιόταν γιατί τα τεμένη έχουν αρχίσει να έχουν κλιματισμό.

Πρόκειται για την τέταρτη δολοφονία μπλόγκερ στο Μπανγκλαντές σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των επτά μηνών.

Τον Μάιο, ο Ανάντα Μπιχόι Ντίας, ένας άθεος μπλόγκερ, είχε δολοφονηθεί επίσης από μία ομάδα οπλισμένων με ματσέτες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Ντας έγραφε για το Mukto-Mona (Ελεύθερη Σκέψη), μία διαδικτυακή ιστοσελίδα την οποία διαχειριζόταν ο αμερικανός μπλόγκερ με καταγωγή από το Μπανγκαλντές Αβιτζίτ Ρόι, που δολοφονήθηκε κι ο ίδιος τον Φεβρουάριο στην Ντάκα.

Πρώην διαχειριστής του Mukto-Mona, ο Ρόι ήταν ένθερμος υποστηρικτής της κοσμικότητας στο Μπανγκλαντές, ένα κοσμικό κράτος όπου όμως το 90% των 160 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Ένας άλλος μπλόγκερ ο Ουασιγκούρ Ράχμαν δολοφονήθηκε με μαχαιριές τον Μάρτιο στην Ντάκα και για το έγκλημα συνεληφθησαν δύο σπουδαστές ιερατικής σχολής.

Μετά τη δολοφονία του Ντας, η φονταμενταλιστική ισλαμιστική οργάνωση Ομάδα Ανσαρουλάχ Μπάνγκλα (ABT) απαγορεύθηκε από τις αρχές, που κατηγορήθηκαν ότι δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν αυτές τις επιθέσεις.

Ένας μεγάλος αριθμός μπλόγκερ που προασπίζονται την κοσμικότητα έχουν περάσει στην παρανομία και υπογράφουν με ψευδώνυμα. Άλλοι διέφυγαν στο εξωτερικό. 

Οι ακτιβιστές υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους κατηγορούν τους ισλαμιστές ότι διαθέτουν μία μαύρη λίστα ανθρώπων που σχεδιάζουν να δολοφονήσουν.

Σε ένα πρόσφατο αίτημα που απευθυνόταν στην πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα, συγγραφείς όπως ο Σαλμάν Ρουσντί και η Μάργκαρετ Άτγουντ απαίτησαν από τις Αρχές να κάνουν τα πάντα προκειμένου να "αποτρέψουν μία επανάληψη των τραγικών γεγονότων των τριών τελευταίων μηνών και για να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους δράστες".
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.