ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ρομποτικός οικοδόμος περνά τούβλα 3 φορές πιο γρήγορα από τους ανθρώπους

rompotikos-oikodomos-300x190
Ένα ρομπότ-οικοδόμο, το οποίο είναι σε θέση να περνάει τούβλα τρεις φορές πιο γρήγορα από ό,τι ένας άνθρωπος ανέπτυξε η Construction Robotics (Νέα Υόρκη) ως πρώτο προϊόν της.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του MIT Technology Review, ο SAM (Semi-Automated Mason) δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει, αλλά να βοηθά τους ανθρώπους οικοδόμους, καθώς θα αναλαμβάνει τις πιο απλές/ ανιαρές εργασίες, όπως το σήκωμα τούβλων, η τοποθέτηση τσιμέντου και η τοποθέτησή τους στην επιθυμητή περιοχή. 

Ο άνθρωπος θα κάνει σημαντικότερα πράγματα, όπως το στήσιμο του χώρου εργασίας, η τοποθέτηση τούβλων σε πιο «δύσκολα» σημεία (γωνίες) και ο χειρισμός ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την αισθητική, όπως το καθάρισμα του επιπλέον τσιμέντου.

Ωστόσο, ακόμα και στις πιο απλές, επαναλαμβανόμενες δουλειές, ο SAM πρέπει να έχει δυνατότητες προσαρμογής και να είναι ικανός να ολοκληρώνει με ακρίβεια εργασίες ενώ βρίσκεται πάνω σε σκαλωσιές- για αυτό και είναι σε θέση να κάνει διορθώσεις όταν έχει να κάνει με διαφορετικά κτίρια και δεδομένα στον χώρο της οικοδομής. Γενικότερα πάντως, το σύστημα ενδείκνυται περισσότερο για χρήση σε μεγάλους επίπεδους τοίχους, δηλαδή σε οικοδομές πανεπιστημίων, νοσοκομείων κ.ά.
 
Ωστόσο μπορεί να κάνει και πιο «λεπτές» εργασίες, όπως να ζωγραφίσει ένα εταιρικό logo πάνω σε έναν τοίχο. Ο «εγκέφαλός» του χρησιμοποιεί ένα σετ αλγορίθμων, μερικούς αισθητήρες που μετρούν τις γωνίες κλίσης και τον προσανατολισμό και ένα λέιζερ.

Το ρομπότ μπορεί να περνά 800-1.200 τούβλα ημερησίως, τη στιγμή που ένας άνθρωπος είναι στα 300-500. Παρ' όλα αυτά, οι δημιουργοί του υπογραμμίζουν ότι σκοπός είναι η ενίσχυση της εργασίας και όχι η αντικατάσταση των οικοδόμων, καθώς ένας άνθρωπος συν έναν SAM ισοβαθμούν με σε τέσσερις ή παραπάνω χτίστες που θα έκαναν την ίδια εργασία. Το κόστος μίας μονάδας ανέρχεται στο μισό εκατ. δολάρια. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.