ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κίνδυνος παχυσαρκίας από το πολύ... αλάτι

alati-300x190
Η υπερκατανάλωση άλατος μπορεί να ανοίγει τον δρόμο στην παχυσαρκία, ανεξάρτητα από τις θερμίδες που καταναλώνει κανείς, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι με κάθε έξτρα γραμμάριο αλάτι που τρώει ένας άνθρωπος καθημερινά, ο κίνδυνος παχυσαρκίας αυξάνεται κατά περισσότερο από 25%.

Ακόμα, δε, και όταν λαμβάνεται υπ’ όψιν ο συνολικός αριθμός των προσλαμβανομένων θερμίδων, το αλάτι εξακολουθεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο σωματικό βάρος.

Οι γιατροί ξέρουν εδώ και δεκαετίες ότι το πολύ αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, αλλά η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που το συσχετίζει και με το σωματικό βάρος.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Hypertension», βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχεία από 458 παιδιά (ηλικίες 6-14 ετών) και 785 ενήλικες (ηλικίες 32-66 ετών), που συμπλήρωναν επί τέσσερις ημέρες ένα ειδικό, αναλυτικό ερωτηματολόγιο διατροφής και υποβλήθηκαν σε 24ωρη καταγραφή των ούρων - μία εξέταση κατά την οποία ένα άτομο συγκεντρώνει για μία ημέρα σε ένα μπουκάλι τα ούρα του προκειμένου να αναλυθούν.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, η περιεκτικότητα των ούρων σε νάτριο (σ.σ. είναι το βασικό συστατικό του άλατος) ήταν υψηλότερη σε όσους ήσαν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.

Επιπλέον, όσο υψηλότερη ήταν η κατανάλωση άλατος στη διατροφή, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος να διαθέτει κάποιος περιττά κιλά.

Έτσι, με κάθε πρόσθετο γραμμάριο αλάτι στη διατροφή και στα ούρα, ο κίνδυνος παχυσαρκίας αυξανόταν κατά 28% στα παιδιά και κατά 26% στους ενήλικες - ένα εύρημα που ίσχυε αφού πρώτα οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, όπως η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας, το φύλο, το οικογενειακό εισόδημα κ.ά.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η πρόσληψη άλατος ενδέχεται να αποτελεί δυνητικό παράγοντα κινδύνου παχυσαρκίας, ανεξαρτήτως της ενεργειακής (θερμιδικής) πρόσληψης», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Γκρέιαμ ΜακΓκρέγκορ, καθηγητή Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, λένε πως δεν ξέρουν με ποιον ακριβώς μηχανισμό μπορεί να επηρεάζει τόσο πολύ το αλάτι το σωματικό βάρος και συνεχίζουν τις έρευνές τους για να εξακριβώσουν τι συμβαίνει.

Πηγή: tanea.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.