ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Μήνυμα Τσίπρα για πολιτική σταθερότητα και επενδύσεις

tsipras-300x190
Νέα Υόρκη, του Θανάση Τσίτσα 


Μηνύματα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, ότι η χώρα εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής σταθερότητας και αυτό αποτελεί δέλεαρ για τους επενδυτές εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Clinton Clobal Ιnitiative στην Νέα Υόρκη.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ προλόγισε με θερμά λόγια η Γιάννα Αγγελοπούλου σε μια εκδήλωση που μεταδόθηκε απευθείας από το CNN και ενώπιον ενός κοινού στο οποίο συμμετείχαν πρώην πρωθυπουργοί (Παπανδρέου, Ντ’Αλέμα), πολιτικοί, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και άνθρωποι των ΜΜΕ.



Την ενδιαφέρουσα συζήτηση συντόνισε ο πρώην πλανητάρχης ο οποίος τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα της δράσης για την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση», καρφώνοντας μάλιστα τους Ελληνοαμερικανούς μεγαλοεπιχειρηματίες, λέγοντας «ότι βαρέθηκε να πηγαίνει μόνο σε γεύματα».

Από την μεριά του, ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι «έχει αποτραπεί ο φόβος του Grexit, πήραμε μια δύσκολη απόφαση να μείνουμε στην Ευρωζώνη ακόμα κι αν αυτό εμπεριέχει δυσκολίες». Ο κ.Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «κάναμε κι εμείς λάθη, όχι μόνο οι ξένοι. Όμως η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει πίσω στην σταθερότητα, στην ανάπτυξη και την Δημοκρατία».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συζήτηση που είχε με θέμα «Η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη», υποστήριξε ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για την υποστήριξη της Ελλάδας, πάνω από όλα ως χώρα που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα στη περιοχή.
 
«Ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να υπερβεί την κρίση είναι να μπει σε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, καθώς και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τη διαρροή στο εξωτερικό του επιστημονικού δυναμικού μας». 

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση σε επενδύσεις για έρευνα και τεχνολογία, λέγοντας ότι είναι και ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθεί το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην ΕΕ. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπη γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική», πρόσθεσε. 



«Τώρα πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα», είπε, λέγοντας ότι «εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος," ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα».

«Το μεγαλύτερο δώρο της Ελλάδας στον κόσμο είναι η δημοκρατία», είπε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να ξαναδοθεί αυτό το δώρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά αυτό θα γίνει, υπογράμμισε, μόνο εάν η ΕΕ επιστρέψει στην αλληλεγγύη, μοιράζοντας την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή με όλα τα μέλη της. 

«Είναι ανάγκη να γίνουν επενδύσεις τώρα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και όχι σε μελλοντικό χρόνο. Κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τους Ελληνοαμερικανούς, να υποστηρίξουν την προσπάθεια να ξαναχτιστεί η Ελλάδα. 

«Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω την πρόθεσή μας να μεταρρυθμίσουμε τον δημόσιο τομέα για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Είναι επίσης ανάγκη, πρόσθεσε, να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδύσεις. 

«Ξέρω ότι θα έχουμε υποστήριξη παγκόσμια, με συμμαχίες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, όπως την Αμερική, όπου θα θέλουν να βοηθήσουν την εθνική μας προσπάθεια», κατέληξε.



Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και πάλι το ζήτημα του ελληνικού χρέους αφήνοντας σαφείς αιχμές προς το Βερολίνο, όταν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Αναπτυξιακή Ατζέντα 2015.

«Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, ακόμη και για τις ανεπτυγμένες χώρες, όπως συνέβη για τη Γερμανία το 1953». Και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε».

Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ ενός παγκόσμιου και ευρωπαϊκού οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα ευνοεί την ανάπτυξη και υπογράμμισε την ανάγκη η ελληνική κρίση να λειτουργήσει διδακτικά στο μέλλον.

«Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα δεκαπέντε, ή τα δεκαπέντε πριν από αυτά;», αναρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και κάλεσε όλους να αναλογιστούν «γιατί συμβαίνει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, να παραμείνουν ίδιες, ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο».

«Η εμπειρία μας στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι διδακτική», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων. Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες. Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα. Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «σε όλα τα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού εδώ, θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30».

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα

Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας, θα παρευρεθεί αρχικά στη δεξίωση υποδοχής από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στους Αρχηγούς Κρατών. Κατόπιν θα παρακολουθήσει την έναρξη της 70ής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με πρώτο ομιλητή τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και επόμενο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ξεκινήσει τις διμερείς επαφές του με την Πρόεδρο της Βραζιλίας Dilma Rousseff και εν συνεχεία με τον Πρόεδρο του Iσημερινού Rafael Correa.

Το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα που παραθέτει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων.

Αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping και εν συνεχεία διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah Al Sisi.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί με την παρουσία του στην Δεξίωση που παραθέτει ο Μπαράκ Ομπάμα προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών όπου αναμένεται να έχει και το πρώτο του τετ α τετ – έκτος πρωτοκόλλου- με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Δηλώσεις κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στη Νέα Υόρκη

Η σημασία της προβολής της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σε διεθνή φόρα και το θέμα της ανάπτυξης είναι οι στόχοι της ελληνικής αποστολής στις παρεμβάσεις της και τις διμερείς επαφές της στο περιθώριο των εργασιών της 70ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην έδρα του ΟΗΕ έχει μεγάλη σημασία. 

«Είναι ευκαιρία να γίνουν πολλές συναντήσεις στα πλαίσια αυτής της πολυδιάστατης και ενεργής πολιτικής. Σε αυτήν την φάση μας ενδιαφέρει να μπορούμε να μιλήσουμε για το ελληνικό χρέος με όσους πιο πολλούς μπορούμε για να υπάρξει μια ανταπόκριση και συμβολή στην κατεύθυνση που μπορεί να γίνει αυτό. Θεωρούμε ότι και η συμφωνία αυτή που υπεγράφη το καλοκαίρι αλλά και το πρόγραμμα που θέλουμε να τρέξουμε παράλληλα εξαρτώνται από τη βιωσιμότητα του χρέους», υπογράμμισε.

«Ο άλλος στόχος», κατά την κ. Γεροβασίλη, «είναι να μιλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για την ανάπτυξη και τα επόμενα βήματα. Εκτιμούμε ότι θα πρέπει εμπροσθοβαρός να συμβεί ένα αναπτυξιακό σοκ στην χώρα προκειμένου να αντιρροπήσει τα ευαίσθητα σημεία της συμφωνίας και να αντισταθμίσουμε το βάρος από τα δυσάρεστα μέτρα που εμπεριέχει».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός έτυχε «πολύ ζεστής υποδοχής στον ΟΗΕ, υπήρξε χειροκρότημα που δεν ήταν το ίδιο προς όλους. Αυτό σημαίνει κάτι και είναι σημαντικό: Η προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσπάθεια που αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική και είναι και το παρελθόν από τον Γενάρη μέχρι σήμερα και όλη η διαπραγματευτική προσπάθεια. Η ελπίδα που δημιουργήθηκε στον ελληνικό λαό είναι κάτι που αποτυπώνεται και πέρα από την χώρα».

Η κ. Γεροβασίλη αναφερόμενη στην συζήτηση που έγινε και στο Clinton Clobal Ιnitiative ανέφερε ότι και ο κ. Κλίντον ο ίδιος έδωσε μια ώθηση στο ζήτημα της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Επενδύσεις απαραίτητες για να συμβάλουν στην οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη της χώρας.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.