ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Μέθοδος του ΑΠΘ για διάγνωση στεφανιαίας νόσου

ygeia-300x190
Μια καινοτόμα, μη επεμβατική μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του ΑΠΘ.

Μάλιστα, θα διαγωνιστεί μαζί με τις 100 μεγαλύτερες ανακαλύψεις από όλο τον κόσμο στον τελικό του καταξιωμένου διεθνούς διαγωνισμού "Falling Walls", που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο.

Πρόκειται για τη μέθοδο φασματοσκοπίας σύνθετης αντίστασης, η οποία, σε αντίθεση με τη μέθοδο υπερήχου που εφαρμόζεται ως τώρα, δεν απαιτεί ούτε εξειδικευμένες γνώσεις ούτε ακριβό και ογκώδη εξοπλισμό για την εφαρμογή της.

Αντίθετα, το κόστος και το μέγεθος της συσκευής που θα αναπτυχθεί στο μέλλον αναμένεται να είναι τέτοιο ώστε να μπορεί ο καθένας να την προμηθευτεί για οικιακή χρήση.

Η καινοτόμα εφαρμογή της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ έχει ήδη βραβευτεί στον διαγωνισμό "Falling Walls Athens 2015", που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου, στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί εξέλιξη της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από την ίδια ερευνητική ομάδα, με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency, ESA) για τη διάγνωση της Νόσου Αποσυμπίεσης στους αστροναύτες. 

Η ερευνητική ομάδα διακρίθηκε διεθνώς, πέρυσι, στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της ESA "Down to Earth Competition 2014" για την επιτυχημένη μεταφορά τεχνολογίας από το διάστημα στη γη.

Επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυξε τη μέθοδο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Tον σχεδιασμό και την εκτέλεση των πειραματικών μετρήσεων και την επίβλεψη είχαν οι διδάκτορες Σωτήρης Ευγενίδης (χημικός), Κωνσταντίνος Ζαχαρίας (ηλεκτρολόγος μηχανικός) και Γιώργος Καραγιάννης (ιατρός).
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 σχόλια:

  1. Ευχαρηστα νεα για να απαλαγει ο κοσμος απο τις αιματηρες και με μεγαλο ρισκο αλλες εξετασεις.Μπραβο στην ομαδα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαρηστα νεα για να απαλαγει ο κοσμος απο τις αιματηρες και με μεγαλο ρισκο αλλες εξετασεις.Μπραβο στην ομαδα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.