ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

«Σύννεφα» πολέμου μετά το ρωσοτουρκικό επεισόδιο στο Αιγαίο

sunefa-polemou-300x190
Ρεπορτάζ: Καζαντζίδης Αλέξανδρος
Ενα νέο «θερμό» επεισόδιο –και μάλιστα στα νερά του Αιγαίου– ήρθε να προστεθεί στο κλίμα έντασης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά πυρά, στις 24 Νοεμβρίου.

Χθες (13/12), αποσοβήθηκε στο παρά πέντε αιματηρό περιστατικό μεταξύ των δύο πλευρών, όταν ένα τουρκικό αλιευτικό φέρεται να πλησίασε σε επικίνδυνη απόσταση ρωσική φρεγάτα που ήταν αγκυροβολημένη, ανοιχτά της Λήμνου. 



Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ένας ναύτης που εκτελούσε υπηρεσία στη φρεγάτα Σμέτλιβι, εντόπισε σε απόσταση 1.000 μέτρων ένα τουρκικό αλιευτικό και ειδοποίησε τους ανωτέρους του.

Λίγα λεπτά αργότερα, από την γέφυρα του πλοίου έγιναν προσπάθειες επικοινωνίας με το πλήρωμα του αλιευτικού τόσο μέσω ασυρμάτου όσο και ναυτικά σήματα, ωστόσο, δεν υπήρξε καμία απάντηση. 

sunefa-polemou1

Το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του προς το ρωσικό πολεμικό, με αποτέλεσμα, όταν έφτασε σε απόσταση 600 μέτρων, το πλήρωμα της φρεγάτας έριξε προειδοποιητικά πυρά με σκοπό να αποτρέψει, όπως αναφέρει η πλευρά της Μόσχας, τη σύγκρουση των δύο σκαφών.

Άμεσα, το τουρκικό σκάφος άλλαξε πορεία και συνέχισε να πλέει σε απόσταση 540 μέτρων από τη ρωσική φρεγάτα, χωρίς, έπειτα, το πλήρωμά του να επικοινωνήσει δι' ασυρμάτου με το αντίστοιχο του πολεμικού σκάφους.

sunefa-polemou2

Η αντίδραση της Μόσχας

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ κάλεσε τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στη Μόσχα, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις αναφορικά με το συμβάν. 

Του απηύθυνε, μάλιστα, όπως ανέφερε η Μόσχα, «αυστηρή προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες απερίσκεπτων ενεργειών της Άγκυρας απέναντι στο ρωσικό στρατιωτικό σύνταγμα που έχει σταλεί στη Συρία στο πλαίσιο των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος».

Η Μόσχα εξέφρασε κυρίως «τη βαθιά ανησυχία της έναντι των προκλητικών πράξεων εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy», σημειώνοντας πως «χάρη σε μια καλοτυχία μπορέσαμε να αποφύγουμε μια τραγωδία».

Τι απαντά η Αγκυρα
Στο επεισόδιο αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ξεκαθαρίζει πως πρώτα θα κάνει έρευνα και μετά θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση. 

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της γειτονικής χώρας τόνισε από τη Ρώμη, όπου μετείχε σε συνομιλίες για τη Λιβύη, πως η Αγκυρα δεν επιθυμεί διενέξεις, αλλά λύση των προβλημάτων μέσω διαλόγου.

Πάντως, όπως μετέδωσε το Cnnturk, ο Τούρκος ψαράς που έφτασε πολύ κοντά στη φρεγάτα, είπε πως οι Ρώσοι δεν έκαναν κανένα προειδοποιητικό σήμα, ούτε έριξαν προειδοποιητικά πυρά.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ΤRT World / BINTEO: RT


real.gr

Αυστηρό μήνυμα της Μόσχας στην Αγκυρα μετά το θερμό επεισόδιο

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.