ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Τσίπρας: Έγιναν ουσιαστικά βήματα προς τα μπρος

tsipras-300x190
Εγιναν ουσιαστικά βήματα προς τα μπρος, όλοι χαιρέτισαν την πρόοδο και ειδικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την  Ελλάδα και την Ιταλία στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και υπήρξε δέσμευση ότι θα υπάρξει βοήθεια για να ολοκληρωθούν τα κέντρα υποδοχής και μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Αναγνωρίστηκε ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο με την ΕΕ, σημειώνοντας ότι αναγνωρίστηκε η σημασία της σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας στον έλεγχο και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αναγνωρίστηκε η ανάγκη να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην Τουρκία όλων όσων «δεν έχουν το προσφυγικό προφίλ».

Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση να ασκηθούν σημαντικές πιέσεις από την πλευρά της ΕΕ προς τρίτες χώρες, προκειμένου είτε να ενεργοποιηθούν παλιότερες συμφωνίες επανεισδοχής, είτε να γίνουν επιστροφές. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους, αλλά και μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών για όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει ένας μηχανισμός επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία και δεσμεύθηκαν να ξεκινήσει από τον Φλεβάρη.

«Με αυτό τον τρόπο οι πρόσφυγες θα ενθαρρύνονται πλέον να μην διακινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή της δίνοντας χρήματα στους διακινητές , να μην παίζουν τη ζωή τους στα ζάρια, αλλά θα ενθαρρυνθούν να μετάσχουν στη διαδικασία είτε στον μηχανισμό της επανεγκατάστασης από την Ελλάδα είτε της μετεγκατάστασης από την Τουρκία» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά  θα προχωρήσει  στο επόμενο διάστημα «στην υλοποίηση της υποχρέωσής μας, στην ολοκλήρωση και την τελειοποίηση των κέντρων υποδοχής στα νησιά και των κέντρων επανεγκατάστασης στην ενδοχώρα και ταυτόχρονα θα συνεχίσει να εκπληρώνει το ανθρωπιστικό της καθήκον απέναντι σε απροστάτευτους ανθρώπους». 

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον», δήλωσε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ένα «μέλλον φραχτών και βίας», αλλά ένα μέλλον «αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και συνυπευθυνότητας»

Σχετικά με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι μια απόφαση την οποία καλωσορίζουμε» και επεσήμανε ότι «είναι απολύτως σαφές ότι η δράση αυτών των σωμάτων εναπόκειται στην ευθύνη της διαφύλαξης των συνόρων που παραμένει εθνική ευθύνη». Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις γι’ αυτό το θέμα θα ληφθούν έως τον Ιούνιο.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.