ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ποια ζητήματα έθεσε ο Τσίπρας στη Μέρκελ για το προσφυγικό

merkel-tsipras-30x190
Με την Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής (18/12) ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν από την έναρξη της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Στο τραπέζι των επαφών των δύο πλευρών βρέθηκε το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, με επίκεντρο το θέμα της νέας Frontex και των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η καγκελάριος ενημερώθηκε από τον ορωθυπουργό για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφυγών (relocation camps) που δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα. Τα κέντρα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, ως προς το θέμα της Frontex έγινε κατανοητό ότι η Αθήνα επιθυμεί να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχτεί βοήθεια. 

Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι από την βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή, ενώ έγινε σαφές, μάλιστα, ότι το προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ’ όπου προέρχονται.

Στην άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως για να ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μόνο, έτσι, θα υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους.

Όπως αναφέρει το non paper του Μαξίμου, ταυτόχρονα συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. 

Σ’ αυτή την κατηγορία, επισημαίνεται, εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. 

Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την Ε.Ε., βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας-Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τη θερμή χειραψία και τα χαμόγελα μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελάριου.

merkel-tsipras1

merkel-tsipras2

merkel-tsipras3

merkel-tsipras4

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει τετ α τετ και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Τσίπρας: Αναγνωρίστηκε ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας«Αναγνωρίστηκε ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών», δήλωσε ο πρωθυπουργός, λίγο μετά τη λήξη της πρώτης μέρας των εργασιών της Συνόδου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας, σημειώνοντας ότι αναγνωρίστηκε η σημασία της σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας στον έλεγχο και τη μείωση των προσφυγικών ροών. 

Εξάλλου, ο ίδιος ανέφερε ότι αναγνωρίστηκε η ανάγκη να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην Τουρκία όλων όσων «δεν έχουν το προσφυγικό προφίλ». 



Μουζάλας για προσφυγικό: Ο ελληνικός λαός παραδίδει μάθημα ανθρωπιάς
ΕΕ: Οδικός χάρτης 6 μηνών για προσφυγικό - ακτοφυλακή
real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.