ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Τσίπρας: "Η διαπραγμάτευση θα είναι μέχρι τέλους..."

tsipras_i_diapragmateusi_tha_einai_mexri_telous_300_190
Ακραίους κύκλους που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση...
με αφορμή την πρώτη αξιολόγηση βλέπει ο Τσίπρας

Αμηχανία και προβληματισμό φανερώνουν οι κινήσεις της κυβέρνησης ενόψει της διπλής μάχης με τους δανειστές, που ξεκινά τις επόμενες ημέρες, τόσο στο μέτωπο του ασφαλιστικού, όσο και σε εκείνο των νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Όλα δείχνουν ότι ο Ιανουάριος θα είναι καθοριστικός μήνας, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα αγγίξουν τα πιο καυτά θέματα της ατζέντας, αφού οι απαιτήσεις των δανειστών είναι αφενός μεν σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις και αφετέρου νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, που μπορεί να φτάσουν κοντά στα δύο δις ευρώ. Μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι πίσω από τις πιέσεις αυτές κρύβονται και πολιτικές επιδιώξεις ακραίων κύκλων των δανειστών, που δεν έχουν εγκαταλείψει το στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση. Ένα τέτοιο υπαινιγμό κάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε χθεσινή του συνέντευξη, λέγοντας ότι υπάρχουν κύκλοι στην Ευρώπη που θα αξιοποιήσουν την πρώτη αξιολόγηση για το σκοπό αυτό.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αποκρούσει τις πιέσεις, όμως γνωρίζει ταυτόχρονα, παρά τα όσα λέει για σκληρή μάχη, ότι τα όρια της διαπραγμάτευσης είναι δεδομένα και όχι απεριόριστα. Είναι ενδεικτικές των ορίων αυτών ορισμένες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών: Ο μεν υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι σε μία διαπραγμάτευση υπάρχουν οι νίκες, αλλά και οι ήττες, ο δε γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων Ανδρέας Νεφελούδης προειδοποίησε ότι εάν δεν γίνουν γρήγορα παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό τότε δεν θα μπορούν να πληρωθούν συντάξεις σε ένα χρόνο. Όπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως ότι δεν μπορεί ούτε να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση, παρατείνοντας τις συζητήσεις επ’ αόριστον, αφού είναι ήδη πιεσμένη από την άσχημη κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, ούτε μπορεί στη διαπραγμάτευση να επιβάλλει όλες τις δικές της θέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε μεν σε παρεμβάσεις του την Κυριακή ότι «δεν θα υποκύψουμε σε παράλογες ή άδικες απαιτήσεις» (μιλώντας στη Real News) ή ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι μέχρι τέλους μια συνεχής καθημερινή μάχη» (σε άρθρο του στην Αυγή), όμως γνωρίζει ότι η πίεση θα είναι ασφυκτική. Περιέργως πώς δε, προέβλεψε ότι το ασφαλιστικό θα ψηφίσουν περισσότεροι των 153 βουλευτών της συμπολίτευσης, ενώ την ίδια ώρα απέκλειε οποιαδήποτε συνεργασία και σύμπλευση με τα κόμματα της κεντροαριστεράς, φυσικά και με τη ΝΔ. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε μάλιστα κατηγορηματικά αρνητικός για τα σενάρια συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων, ενώ έβαλε και κατά του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, λέγοντας ότι «το δυστύχημα είναι ότι στο κέντρο δεν έχουμε αξιόπιστους συνομιλητές», κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι «δυστυχώς παραμένουν περισσότερο εγκλωβισμένοι σε μια αδιέξοδη αντικυβερνητική καταγγελία», ενώ «θα έπρεπε να βρίσκονται σε διαρκή διάλογο με την κυβερνώσα αριστερά». Ωστόσο κάλεσε δυνάμεις, μεταξύ αυτών και τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς «να στηρίξουν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια», αλλά όχι, όπως είπε «με όρους πολιτικής συναλλαγής», αποφεύγοντας να περιγράψει πώς εννοεί μία τέτοια σύμπλευση και στήριξη.

Πάντως στην κυβέρνηση επιμένουν να ισχυρίζονται ότι η πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι ισχυρή και δεν χρειάζεται διεύρυνση και διαμηνύουν – μέσω και των πρωθυπουργικών δηλώσεων – ότι «οικουμενικές κυβερνήσεις, νέες εκλογές και άλλα σενάρια “αριστερής παρένθεσης” που προωθούνται από την εγχώρια ολιγαρχία και το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα έχουν διαψευστεί στο παρελθόν και θα διαψευστούν και στο μέλλον».

protothema.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.