ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Σάλος από «δοκιμή» βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα

bomba_udrogonou_apo_tin_voria_korea_300_190
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε τα ξημερώματα με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για έναν μηχανισμό κατασκευασμένο σε μικρό μέγεθος.
Αν επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση της δοκιμής, σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.  Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας, στην οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.
Η Πιονγκγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, όσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην "επιθετική τους στάση" μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.
Η Βόρεια Κορέα πρόσθεσε ότι θα ενεργεί ως ένα υπεύθυνο πυρηνικό κράτος και δεσμεύτηκε να μην κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων, αν δεν παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία.
Άμεση ήταν η απάντηση των ΗΠΑ
Μολονότι δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, αναφέρει ανακοίνωση του εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Νεντ Πράις.
Ο Λευκός Οίκος, είπε, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να "προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους" τους στην περιοχή και θα "απαντήσουν όπως αρμόζει στις βορειοκορεατικές προκλήσεις".
Καταδικάζει και η Βρετανία
Την δοκιμή της βόμβας καταδίκασε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ. "Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για μια βορειοκορεατική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αυτό συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια πρόκληση την οποία καταδικάζω ανεπιφύλακτα", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το οποίο ανήρτησε σήμερα κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.
Σοβαρή πρόκληση για την παγκόσμια ειρήνη λέει η Σεούλ
"Σοβαρή πρόκληση" για την παγκόσμια ειρήνη χαρακτηρίζει η Σεούλ την ανακοίνωση από την Πιονγκγιάνγκ ότι πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Το ΥΠΑΜ της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα εντείνουν την παρακολούθηση της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap η πρόεδρος της χώρας, Παρκ Γκεούν Χίε, θα προεδρεύσει συνόδου του συμβουλίου ασφαλείας της Νότιας Κορέας.
Απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας
Απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε, την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Η Ιαπωνία, δήλωσε, θα δώσει αυστηρή απάντηση στην σημερινή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Μια δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα θα συνιστούσε "πρόκληση, που καταδικάζω ανεπιφύλακτα" και μια "σοβαρή παραβίαση" των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, το οποίο ανήρτησε κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης, που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.
Η ενέργεια της Βόρειας Κορέας συνιστά παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών και μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο επικεφαλής του Οργανισμού της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, ο οποίος επιβλέπει την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών, Λασίνα Ζέρμπο.
Στις 18.00 θα συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει σχετικά με την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας για πυρηνική δοκιμή, δήλωσαν διπλωμάτες.

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.