ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κύπρος: Ο ΥΠΟΙΚ φαίνεται να απορρίπτει δύο από τα έξι σημεία που θέτουν οι συντεχνίες της Cyta

kupros_cyta_300_190
Δύο από τα έξι σημεία που θέτουν οι συντεχνίες της Cyta και τα οποία άπτονται των... δικαιωμάτων των εργαζομένων στον οργανισμό φαίνεται ότι απορρίπτονται από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Ο Υπουργός και οι επικεφαλής των συντεχνιών που δραστηριοποιούνται στην Αρχή συναντήθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Cyta, μετά και την απόφαση που λήφθηκε κατά τη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 16 Δεκεμβρίου 2015, για συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα τα οποία απορρέουν από τα νομοσχέδια για την αποκρατικοποίηση του οργανισμού και σχετίζονται με τη διασφάλιση των εργαζομένων.

Σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες, ο Υπουργός Οικονομικών φέρεται να απορρίπτει το αίτημα των συντεχνιών οι συλλογικές συμβάσεις να δεσμεύουν τον ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει τη Cyta ltd, καθώς επίσης και το αίτημά τους να απαλειφθεί η πρόνοια του νομοσχεδίου που δίνει το δικαίωμα στον ιδιώτη να τερματίσει την υπηρεσία όσων θα εργάζονται στη Cyta ltd βάσει του νόμου περί τερματισμού της απασχόλησης.

Ωστόσο, απομένει να ξεκαθαριστεί αν θα γίνουν αποδεχτά από τον Υπουργό τα άλλα τέσσερα σημεία που θέτουν οι συντεχνίες.

Συγκεκριμένα, οι συντεχνίες δεν αποδέχονται την πρόνοια του νομοσχεδίου βάσει της οποίας όσα ισχύουν για τις αποζημιώσεις, τους όρους εργασίας και τα ωράρια των εργαζομένων της Cyta που θα αποσπαστούν στη δημόσια υπηρεσία δεν θα υπερισχύουν των αντίστοιχων για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Ζητούν, επίσης, οι εργαζόμενοι στη Cyta να έχουν την επιλογή της μετάταξης στη δημόσια υπηρεσία και όχι μόνο της απόσπασης.

Το πέμπτο αίτημα των συντεχνιών είναι οι υπηρεσίες (από την κρατική ΑΤΗΚ) να εκχωρούνται και όχι να παραχωρούνται στη νέα εταιρεία.

Τέλος, ζητούν αντικατάσταση του όρου «Αρχή» με τον όρο «δημόσια και ευρύτερη δημόσια υπηρεσία» στην παράγραφο του νομοσχεδίου που αναφέρει ότι για τους υπαλλήλους που θα αποσπαστούν στη δημόσια υπηρεσία θα ισχύουν οι αποκοπές και μειώσεις που ισχύουν στην Αρχή.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη συνάντηση οι συντεχνίες τόνισαν για μια ακόμα φορά τη διαφωνία τους με τις αποκρατικοποιήσεις και κάλεσαν τον Υπουργό να κάνει δεύτερες σκέψεις για το θέμα της αποκρατικοποίησης της Cyta, με τον Χάρη Γεωργιάδη να εμμένει ωστόσο στη θέση της Κυβέρνησης.

24h.com.cy
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.