ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Η Ευρώπη οχυρώνεται - Στρατός στα σύνορα

i_ellada_oxuronete-11-3-16
Ρεπορτάζ: Απολλωνάτου Εύη

Με φράχτες, κλείσιμο συνόρων και στρατιωτικές επιχειρήσεις ελέγχου απαντούν τα ευρωπαϊκά κράτη στις ροές προσφύγων.

Χθες περίπου 200 Αυστριακοί στρατιώτες και αστυνομικοί συμμετείχαν σε κοινή επιχείρηση στα σύνορα με την Σλοβενία προκειμένου να ελεγχθεί η ετοιμότητα του μηχανισμού για την απώθηση μεγάλου αριθμού μεταναστών. Στην άσκηση συμμετείχαν και πέντε στρατιωτικά ελικόπτερα που έφεραν ενισχύσεις. Αν και επίσημα δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά στα αυστριακά σύνορα με μετανάστες η Βιέννη διαμηνύει ότι θέλει να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Αυστρία επανέφερε σταδιακά τους ελέγχους σε όλα τα σύνορα της και υψώνει φράχτη στα νότια σύνορα της με την Σλοβενία. Από τον περασμένο Νοέμβριο όταν και ανακοίνωσε τις προθέσεις να ανεγείρει φράχτη η Βιέννη επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός με επιχείρημα ότι το μέτρο θα είναι «προσωρινό» με στόχο να κατευθύνει καλύτερα τις προσφυγικές ροές.

Ο στρατός της Βουλγαρίας παραμένει μόνιμα στα σύνορα και έχει αναλάβει με βάση τον νέο νόμο την φύλαξη των συνόρων. Στις αρχές του μήνα η Βουλγαρία πραγματοποίησε την άσκηση «Σύνορα 2016» με τη συμμετοχή 400 αξιωματικών του στρατού και της αστυνομίας. Επιπλέον η χώρα έχει υψώσει φράχτη 30 χλμ στα σύνορα με την Τουρκία προκειμένου να ανακόψει τους πρόσφυγες.

Αντίστοιχες ασκήσεις πραγματοποίησε πριν από μερικές ημέρες και η Τσεχία με την συμμετοχή 200 αστυνομικών και 20 τελωνειακών υπαλλήλων. Στόχος της άσκησης, σύμφωνα με τις τσεχικές αρχές, είναι να ελεγχθεί η ετοιμότητα των αστυνομικών στην περίπτωση που υπάρχουν μαζικές παραβιάσεις των συνόρων της χώρας με την Αυστρία. Οι αρχές της Τσεχίας δηλώνουν ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανόν σε περίπτωση που η Αυστρία κλείσει οριστικά τα σύνορα της με την Γερμανία.

Την σκληρότερη «γραμμή» σε όλη την Ευρώπη διατηρεί η Ουγγαρία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν σφράγισε τα σύνορα της χώρας και δεν δέχεται κανέναν πρόσφυγα. Ύψωσε φράχτη στα νότια σύνορα με την Σερβία και την Κροατία και έχει προαναγγείλει τη δημιουργία νέου φράχτη στα σύνορα με την Ρουμανία.

Την δημιουργία φράχτη στα σύνορα με την Αυστρία και την Ουγγαρία προκειμένου να εμποδίσει όλους τους πρόσφυγες να εισέλθουν στο έδαφος της έχει εξαγγείλει και ηΣλοβακία. 
Η Σλοβενία σκληραίνει τη στάση της καθώς ασκεί πιο αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, οι οποίοι εκτελούνται από τις ένοπλες δυνάμεις. Κατασκευάζει συρμάτινο φράχτη 643 χλμ στα σύνορα με την Κροατία. Η ανακοίνωση της Σλοβενίας προκάλεσε «ντόμινο», καθώς η Σερβία ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανοίξει τα σύνορα της για κανέναν μετανάστη χωρίς τα νόμιμα έγγραφα από την γειτονική Βουλγαρία ή την πΓΔΜ. Αντίστοιχο φράχτη και περιπολίες του στρατού διαθέτουν και τα Σκόπια στα σύνορα με την χώρα μας και μπλοκάρουν την είσοδο των προσφύγων από την Ειδομένη.

Την ίδια στιγμή Ιταλία και Αλβανία συμφώνησαν να πραγματοποιούν κοινές περιπολίες στην ελληνο-αλβανική μεθόριο προκειμένου να μπλοκάρουν τις προσφυγικές ροές μετά το κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Οι περιπολίες αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο Σάββατο. Η Ρώμη εμφανίζεται ανήσυχη ότι μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού οι πρόσφυγες θα βρουν δίοδο από την Αλβανία στην Αδριατική και εν συνεχεία στα ιταλικά εδάφη.

Από τον περασμένο Νοέμβριο και την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία τα γαλλικά σύνορα παραμένουν κλειστά και υπό τον έλεγχο του στρατού.

Το Βέλγιο ανησυχεί με την απόφαση των γαλλικών αρχών να κλείσουν την «ζούγκλα» του Καλαί και υπό τον φόβο ότι θα υπάρξει «κύμα» προσφύγων σε βελγικό έδαφος που επιθυμούν να φτάσουν στην Βρετανία η χώρα αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα με τη Γαλλία. Σύμφωνα με την βελγική κυβέρνηση, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί. Περίπου 290 Βέλγοι αστυνομικοί περιπολούν τα γαλλο-βελγικά σύνορα και διώχνουν όποιον πρόσφυγα επιθυμεί να περάσει.

Ελέγχους στα σύνορα και έγερση φραχτών έχουν προαναγγείλει και τα κράτη της Βαλτικής υπό τον φόβο ότι θα αποτελέσουν την νέα διαδρομή για τις προσφυγικές ροές μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού. Λετονία και Εσθονία ξεκίνησαν τις εργασίες για την κατασκευή φράχτη στα σύνορα τους με την Ρωσία.

real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.