ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης και κάνουν πορεία προς τα σύνορα

eidomeni_paramenoun_ston_kataulismo_kai_kanoun_poria_sta_sunora-27-3-16
Νέο γύρο κινητοποιήσεων με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων της ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι πρόσφυγες της Ειδομένης. 

Οι καλές καιρικές συνθήκες του Σαββάτου στέγνωσαν το χώμα στον πρόχειρο καταυλισμό στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, ενισχύοντας ψυχολογικά όσους διαμένουν εκεί να παραμείνουν στο χώρο και να μην αποχωρήσουν για κάποιο κέντρο φιλοξενίας. 

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί δυο διαδοχικές πορείες διαμαρτυρίας από την περιοχή του καταυλισμού προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα μια στις 9 το πρωί και μια ακόμα στις 12 το μεσημέρι. 

Μερικές εκατοντάδες έχουν αποχωρήσει

Από την Παρασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για την οικειοθελή απομάκρυνση από την περιοχή της Ειδομένης προσφύγων προς οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας σε Ημαθία και Πιερία. 

Μέχρι σήμερα από την περιοχή του πρόχειρου καταυλισμού αποχώρησαν μόλις μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες με συνολικά 11 πούλμαν (8 την Παρασκευή και 3 το Σάββατο), στα οποία επιβιβάστηκαν μόνο όσοι απηύδησαν από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν εκεί τις προηγούμενες ημέρες, καθώς το χώμα από τις βροχές είχε μετατραπεί σε βούρκο και οι θυελλώδεις άνεμοι σάρωναν στην κυριολεξία τις σκηνές. Στην Ειδομένη εκτιμάται διαμένουν περίπου 13.000 πρόσφυγες. 

Ωστόσο, ορισμένες «φωνές» μέσα στον καταυλισμό προσπαθούν να πείσουν όσους πρόσφυγες αποχωρούν από τον χώρο να παραμείνουν εκεί ως μέτρο πίεσης προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το άνοιγμα των συνόρων. 

Αυτό έχει προκαλέσει «αναβρασμό» στις τάξεις των προσφύγων, καθώς διακινούνται και πάλι φήμες ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα, που παραμένουν κλειστά εδώ και δύο εβδομάδες.

Μάλιστα, χθες σε site του αντιεξουσιαστικού χώρου αναρτήθηκε κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των προσφύγων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. 

Οι ενέργειες αυτές δυσχεραίνουν το έργο των ελληνικών αρχών που τις προηγούμενες ημέρες με ενημερωτικά φυλλάδια προσπαθούσαν να πείσουν τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν από το χώρο. 

Τώρα η φημολογία για το άνοιγμα των συνόρων που θα δημιουργήσει μια φυσιολογική ψυχολογική ευφορία στους πρόσφυγες και η βελτίωση του καιρού προσθέτουν ένα ακόμα «πονοκέφαλο» στις αρμόδιες αρχές που είδαν το σχέδιο τους για την εκκένωση του χώρου να μην προχωρά όπως θα ήθελαν. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος που επισκέφθηκε χθες τον καταυλισμό, δήλωσε: «πρέπει να νιώσουν όλοι σιγουριά και εμπιστοσύνη, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν και φήμες που αναστέλουν τη μετακίνηση. Είμαστε εδώ σήμερα για να διασφαλίσουμε μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία και κύρια μέσα από την ΕΛΑΣ ότι τα σύνορα είναι κλειστά, η Ειδομένη δεν είναι προοπτική για κανέναν και μόνο τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων αποτελούν λύση».

Απέραντο hot spot το λιμάνι του Πειραιά
Παράλληλα, και στον Πειραιά η εικόνα θυμίζει καταυλισμό, με εκατοντάδες σκηνές να έχουν κατακλύσει κάθε χώρο του λιμανιού. Σε σκηνές διαμένουν 5.000 πρόσφυγες. Μόνο στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ διαμένουν 1150 άνθρωποι. Χθες, από Χίο και Μυτιλήνη έφθασαν μόλις 20 άτομα.

Χίλιοι εξακόσιοι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε Καβάλα και Δράμα 

Στο μεταξύ, περίπου χίλιοι εξακόσιοι πρόσφυγες φιλοξενούνται στις δομές που έχουν δημιουργηθεί σε Καβάλα και Δράμα, σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Γιώργου Παυλίδη, στο περιφερειακό συμβούλιο.

Η συμφωνία που είχε γίνει από τον δήμο Καβάλας με το επιμελητήριο για την χρήση από τους πρόσφυγες του εκθεσιακού κέντρου «Απόστολος Μαρδήρης» στη Νέα Καρβάλη, λήγει στο τέλος Μαρτίου χωρίς όμως να είναι ακόμη ορατός ο τρόπος και ο χώρος μετεγκατάστασης τους.


real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.