ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ξεκίνησε η αποχώρηση προσφύγων από την Ειδομένη

xekinise_i_apoxorisi_apo_idomeni-25-3-16
Οι πρώτοι πρόσφυγες ξεκίνησαν να αποχωρούν από τον καταυλισμό της Ειδομένης το απόγευμα της Παρασκευής. Συνολικά, τέσσερα λεωφορεία αναχώρησαν από την Ειδομένη με προορισμό τη Βέροια ενώ πληροφορίες από την περιοχή της Πιερίας κάνουν λόγο για μεταφορά περίπου τετρακοσίων προσφύγων και μεταναστών, αύριο, από την Ειδομένη στην υποδομή που έχει δημιουργηθεί στο γήπεδο της Νέας Χράνης.

Την ίδια ώρα, η ομάδα προσφύγων που εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα, προσπάθησε με συνθήματα να αποτρέψει αυτούς που έφευγαν.

Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιήσει σιωπηρή διαμαρτυρία για περίπου μισή ώρα. Μια ακόμη ομάδα προσφύγων ενημερώνεται αυτή την ώρα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προκειμένου να καταγραφούν οι ενδιαφερόμενοι.

Μία νεαρή Σύρια, η Ντόχα, η οποία βρίσκεται εδώ και 39 ημέρες στην Ειδομένη, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι συνθήκες στον καταυλισμό έχουν καταστεί ανυπόφορες και θέλει να δώσει την ευκαιρία στο παιδί της να ζήσει καλύτερα για όσο διάστημα χρειαστεί να περιμένουν στην Ελλάδα έως ότου μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Στη Βέροια οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ειδομένη

Σύμφωνα με πληροφορίες, πενήντα άτομα μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου για το οποίο υπήρξε, το προηγούμενο διάστημα, ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία προς το δήμο Βέροιας ότι θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας προσφύγων.

"Ο χώρος είναι έτοιμος καθώς έχουν γίνει εργασίες καθαρισμού από το στρατό. Υπάρχουν εκεί τέσσερα μεγάλα κτίρια στα οποία θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες" διευκρινίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης. "Η δική μας άποψη είναι η ανάγκη ισοκατανομής των προσφύγων. Προφανώς δεν μπορεί να λείπει και ο δήμος Βέροιας από τη διαδικασία αυτή. Είναι ένα εθνικό θέμα. Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει πρόταση εκ μέρους μερίδας των πολιτών που αντιδρούν, ευχαρίστως να τη δεχτούμε. Ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη πρόταση" διευκρινίζει.

Σχεδόν μηδενική η ροή από την Τουρκία

Οι κακές καιρικές συνθήκες και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά στην είσοδο προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μηδενικές ήταν οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο και μέχρι σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συνολικά στα νησιά λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή δεν αποβιβάστηκε κανένας.

Από το πρωί σήμερα και μέχρι τις 4 το απόγευμα παρά την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη Λέσβο δεν πέρασαν παρά μόλις 150, κυρίως Πακιστανοί, μετανάστες.

Εν τω μεταξύ, η χθεσινή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το «χοτ σποτ» της Μόριας από ομάδες αλληλέγγυων στους πρόσφυγες και εργαζομένους σε ΜΚΟ ενάντια στο νέο καθεστώς λειτουργίας του «χοτ σποτ» μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας έληξε με μικρής κλίμακας επεισόδια ενώ έγινε η προσαγωγή ενός ατόμου.

Η προσαγωγή όμως στη συνέχεια μετατράπηκε σε σύλληψη με τις κατηγορίες της αντίστασης, της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης της πρόκλησης διακεκριμένης φθοράς. Πρόκειται για 33χρονο Έλληνα ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία προκάλεσε φθορές σε σταθμευμένο όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας, βάφοντάς το με σπρέι. Στη συνέχεια και όταν εντοπίστηκε από αστυνομικό και προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη, επιτέθηκε σε βάρος του τελευταίου, ρίχνοντας του μπογιά με το ίδιο σπρέι στο πρόσωπο και στα μάτια και χτυπώντας τον με τα χέρια στο κεφάλι. Δικογραφία σχηματίσθηκε και σε βάρος ενός ακόμη ατόμου, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ο οποίος συνέδραμε στην προσπάθεια του 33χρονου να αποφύγει τη σύλληψη. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Τέλος, εντυπωσίασε σήμερα στη διάρκεια της παρέλασης για την 25 Μαρτίου στην πόλη της Μυτιλήνης, η ανάρτηση από ομάδα Ιρακινών προσφύγων που παραμένουν στη Μυτιλήνη περιμένοντας να αναχωρήσουν για τον Πειραιά και οι οποίοι παρακολουθούσαν την παρέλαση, ενός ταμπλό που έγραφε «Ευχαριστούμε Ελλάδα – Λέσβος».

Αποχώρησαν από την πλατεία Αριστοτέλους οι πρόσφυγες

Εξάλλου αποχώρησαν από την πλατεία Αριστοτέλους πρόσφυγες και μετανάστες από το Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών που είχαν πραγματοποιήσει χθες πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το κέντρο της πόλης και πέρασαν εκεί τη νύχτα.


real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.