ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Επαφές Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο

epafes_tsipra_me_politikous_arxigous_gia_eklogiko_nomo_17-6-16
Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Προς την απλή αναλογική χωρίς μπόνους, φέρεται να κλίνει η κυβέρνηση, όσον αφορά στην πρότασή της για τον εκλογικό νόμο, όπως διεφάνη και από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και παρουσία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και των συναρμόδιων υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Γιώργου Κατρούγκαλου και Χριστόφορου Βερναρδάκη. 


Στη συνεδρίαση προκρίθηκε η λύση της απλής αναλογικής, παρά το γεγονός ότι ο Π.Κουρουμπλής έθεσε εκ νέου θέμα κυβερνησιμότητας της χώρας, εμμένοντας στην αρχική του πρόταση για μειωμένο μπόνους στο πρώτο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση, φέρεται ότι θα διατηρείται το κατώφλι εισόδου στη Βουλή, με μερίδα στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας πάντως, να τάσσεται υπέρ της μείωσής του σε σχέση με το σημερινό 3%. Στη συνεδρίαση του οργάνου δεν ήταν λίγοι όσοι έθεσαν το θέμα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, ενώ αποφεύχθηκε να συζητηθεί εκτενώς το ζήτημα της ψήφου στα 17 έτη. 


Στο μεταξύ, αποφασίστηκε η διερεύνηση ευρύτερων συναινέσεων με άλλα κόμματα, με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση, πιθανώς και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, επιχειρώντας να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Μετά από αυτές τις διερευνητικές επαφές, σκοπεύει να καταθέσει και την τελική του πρόταση, με την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει στις 25-26 Ιουνίου να αναλαμβάνει πλέον να συζητήσει εκτενώς το θέμα του εκλογικού νόμου και βεβαίως αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Για την τελευταία εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θύμισε ότι αποτελεί απόφαση που μπορεί κανείς να βρει τόσο στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στις προγραμματικές του δηλώσεις, απαντώντας τρόπον τινά και σε μερίδα του κόμματος που διαφωνεί με το άνοιγμα της συζήτησης για Συνταγματική Αναθεώρηση στην παρούσα συγκυρία. 


Ειδικά στην Κίνηση των 53 που επέλεξε να διατυπώσει δημοσίως τις διαφωνίες της χθες, μέσω non paper επιτέθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΓ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας. Μέλη της κίνησης δέχθηκαν την κριτική ως προς τον τρόπο δημοσιοποίησης των θέσεών τους, μη μετακινούμενοι όμως επί της ουσίας από αυτές και αφήνοντας αργότερα ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης σχετικού κειμένου στην ΚΕ του κόμματος, εφόσον υπάρξει τελικά διαφωνία. 


Σε ανακοίνωσή της αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει το πόσο καθοριστικά συνέβαλε το κόμμα στη συγκρότηση ενός «μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στην ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου». Επισημαίνει ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους, με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης να αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής. 


«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού», λένε οι συντάκτες της ανακοίνωσης, τονίζοντας την ανάγκη να περιγράψουν το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πώς έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.


«Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές», σημειώνουν, κάνοντας λόγο για εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος, ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας και επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους, ως στοιχεία που δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση. «Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021», καταλήγουν.

real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.