ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Τα «διαβατήρια» βόμβα για το Επικουρικό Αυτοκινήτων!

bomba_gia_to_epikouriko_autokiniton
Πάνω από 1,8 δισ. ευρώ έχει διαθέσει ή πρόκειται να διαθέσει το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτου, με νέο πρόεδρο τον...
κ. Γιώργο Βαλαή, ως αποζημιώσεις για λογαριασμό των 40 ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν από το 1995 και μετά. Το Επικουρικό κεφάλαιο έχει ήδη έλλειμμα 403,7 εκατ. ευρώ το 2015.

Ωστόσο, όπως τονίζουν στο NextDeal παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς που είναι γνώστες του θέματος, το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί αυτή την στιγμή τον κλάδο είναι η μεγάλη κρυφή βόμβα που απειλεί το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτου.

Η «βόμβα» αυτή συνδέεται με την πολύ μεγάλη δραστηριότητα που επιδεικνύουν στη χώρα ας οι εταιρείες που λειτουργούν με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), αποκλειστικά στην ασφάλιση αυτοκινήτου.

Πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα; Το πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειρισθεί το Επικουρικό Κεφάλαιο, η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική αρχή και η κυβέρνηση είναι στην περίπτωση που «σκάσει» κάποια εταιρεία ΕΠΥ που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα, όπως εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, είναι διπλό. Αν «σκάσει» μία εταιρεία που έχει έδρα χώρα, με πολύ μικρή παραγωγή ασφαλίστρων, σε αυτή την περίπτωση το Ελληνικό Επικουρικό Κεφάλαιο θα καλύψει τις όποιες υποχρεώσεις έχει αφήσει η εν λόγω εταιρεία ωστόσο στη συνέχεια θα στραφεί προς το Επικουρικό Κεφάλαιο της χώρας καταγωγής της εταιρείας ΕΠΥ προκειμένου να λάβει τα ποσά που έδωσε ως αποζημιώσεις στους Έλληνες ασφαλισμένους. Με βάση όμως τη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία τα ποσά που θα επανεισπράξει το Επικουρικό Κεφάλαιο δεν μπορεί να είναι περισσότερα από το 1% της συνολικής παραγωγής της χώρας αυτής. Αν λοιπόν η χώρα καταγωγής της εταιρείας ΕΠΥ έχει μικρή παραγωγή, γιατί είναι μικρή πληθυσμιακά χώρα, ή γιατί η ασφαλιστική αγορά δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη, τότε το ελληνικό επικουρικό κεφάλαιο θα επανεισπράξει «ψίχουλα» και το επιπλέον έλλειμμα θα κληθεί να το καλύψει ο Έλληνας καταναλωτής.

Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό αν η χώρα καταγωγής της εταιρείας ΕΠΥ λειτουργεί απλώς ως «διαβατήριο». Είναι δηλαδή χώρα της Ε.Ε., την οποία η εταιρεία ΕΠΥ δηλώνει ως έδρα ενώ δεν έχει καθόλου παραγωγή σε αυτή τη χώρα.

Για να γίνει πιο κατανοητό, μπορεί να είναι μία εταιρεία από χώρα εκτός Ε.Ε., να «μπαίνει» στην Ε.Ε. δηλώνοντας ως έδρα τη Γαλλία, αλλά να μην έχει καθόλου ασφαλιστική δραστηριότητα στη Γαλλία, ενώ στο μεταξύ έχει έντονη δράσης την Ελλάδα, με καθεστώς ΕΠΥ. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει για το επικουρικό κεφάλαιο της Γαλλίας η υποχρέωση του 1%.

Όλα αυτά τα θέματα τα έχει «βάλει» κάτω η νομική υπηρεσία της ΕΑΕΕ και τις επόμενες ημέρες αναμένονται πρωτοβουλίες προς κάθε υπεύθυνη πλευρά.

epikouriko_autokiniton

nextdeal.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.