ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Δοκιμάζεται και πάλι η Ιταλία Νέος ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ !!

isxiros-sismos-stin-italia
Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών σημειώθηκε στις 07:41 σήμερα το πρωί στο χωριό Αματρίτσε της κεντρικής Ιταλίας, που είχε πληγεί από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου.

«Προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί να υπάρχουν νεκροί», επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φαμπίτσιο Κούρτσιο, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχουν περίπου 10 άνθρωποι οι οποίοι τραυματίσθηκαν ελαφρά, και ένας άλλος πολίτης η κατάσταση του οποίου παρουσιάζει πιο σοβαρά προβλήματα», πρόσθεσε.

Η κυκλοφορία στην οδό Σαλάρια, η οποία συνδέει την Ρώμη με τις πληγείσες περιοχές, έχει διακοπεί. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας χρησιμοποιεί ελικόπτερα και αεροσκάφη για να εξακριβώσει αν υπάρχουν άλλοι τραυματίες στις πιο απομονωμένες περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai, τρείς άνθρωποι απεγκλωβίσθηκαν από τα συντρίμμια στο χωριό Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε. Είναι καλά και φέρουν μόνον ελαφρά τραύματα.

Έγινε γνωστό πως κατέρρευσαν κτίρια στις περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε που είχαν ήδη χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο την περασμένη Τετάρτη. Πρόκειται όμως, κατά κύριο λόγο, για οικήματα που βρίσκονταν στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», όπου είχε απαγορευθεί η πρόσβαση στους κατοίκους. Στην πόλη Νόρτσια κατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου, η οποία είχε ήδη υποστεί ζημιές από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις.

Ο δήμαρχος του χωριού Ούσιτα δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι σχεδόν όλα τα οικήματα του ιστορικού κέντρου, που είχαν εκκενωθεί, έχουν πλέον καταρρεύσει. Eπαληθεύσεις από την Πολιτική Προστασία γίνονται στην κωμόπολη Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε, για να εξακριβωθεί το μέγεθος των ζημιών καθώς και αν υπάρχουν κάτοικοι που χρειάζονται την βοήθεια των πυροσβεστών.



Πρωτοφανής η σεισμική δραστηριότητα στην κεντρική Ιταλία, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Γερ. Χουλιάρας

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της πρωτοφανούς όπως τη χαρακτήρισε σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο σημερινός σεισμός είπε, ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και είναι ο τρίτος κατά σειράν «εξάρης» στην ίδια περιοχή από τις 24 Αυγούστου. Ο δεύτερος είχε σημειωθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Όπως εκτίμησε έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων.

Ο κ. Χουλιάρας δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος «εξάρης». Έχουμε είπε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται.

Επισήμανε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την περιοχή της Ιταλίας είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παλιά σπίτια, ενώ στην Ελλάδα με αντίστοιχους σεισμούς όπως στην Κεφαλονιά είχαμε μικρότερες καταστροφές και αυτό γιατί έχουμε νεότερες κατασκευές που είναι περισσότερο αντισεισμικές.

Ο κ. Χουλιάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο από τους σεισμούς της Ιταλίας, καθώς όπως είπε, τα ρήγματα αυτά μπορούν να ενεργοποιήσουν άλλα σε απόσταση μόνον 100-200 χιλιομέτρων.


ΑΠΕ-ΜΠΕ.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.