ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Καθυστερεί η εγκύκλιος για νέες συντάξεις χηρείας

sintaxeis
Σε έντονο κοινωνικό πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί η μη έκδοση της αναγκαίας εγκυκλίου για τις συντάξεις χηρείας, καθώς η καθυστέρηση προκαλεί σημαντικά οικονομικά προβλήματα στους συζύγους ή και τα τέκνα θανόντων μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή». 

Οι νέες διατάξεις που ισχύουν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά προβλέπουν σημαντικές περικοπές στα ποσά των συντάξεων αλλά και νέες προϋποθέσεις καταβολής, με αιχμή την επιβολή ηλικιακού ορίου.

Στο υπουργείο Εργασίας αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων, οι εργαζόμενοι γίνονται αποδέκτες έντονων αντιδράσεων, καθώς έχουν περάσει πέντε μήνες και κάτι από την ψήφιση του νόμου και η επίμαχη εγκύκλιος δεν έχει ακόμη εκδοθεί. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κατατεθεί πρόταση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» το θέμα και να ξεκινήσουν τα Ταμεία να εκδίδουν νέες συντάξεις χηρείας για θανάτους που συνέβησαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, να καταβάλουν προσωρινά το ποσό των 345 ευρώ, που αντιστοιχεί στην κατώτατη σύνταξη για 15 έτη ασφάλισης.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ,το θέμα έχει απασχολήσει όλα τα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών οργανισμών και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών, ασκούνται πιέσεις, προκειμένου η εγκύκλιος να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών.

Να σημειωθεί ότι με το παλαιό καθεστώς που ίσχυε για όσους κατέθεσαν αιτήσεις για συνταξιοδότηση λόγω θανάτου μέχρι τις 12/5/2016, ο επιζών σύζυγος παίρνει το 70% της σύνταξης του θανόντος, ανεξάρτητα από την ηλικία του και μετά την τριετία το ποσό περιορίζεται στο 50%, εφόσον ο επιζών δεν έχει άλλη πηγή εσόδων. Εάν έχει και εκείνος συνταξιοδοτηθεί ή εργάζεται/ασφαλίζεται, τότε λαμβάνει το 30% της σύνταξης.


ΠΗΓΗ: www.enikonomia.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.