ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κράνμπερι εναντίον βακτηριακών λοιμώξεων

kranmperi-enantion-limixeon
Ένα συστατικό του κράνμπερι ή ελληνιστί φίγγι, είναι ικανό διαταράξει την επικοινωνία μεταξύ βακτηρίων που ευθύνονται για σοβαρές και διηθητικές λοιμώξεις, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Προς νέες προσεγγίσεις για τον έλεγχο των λοιμώξεων

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ και το Ινστιτούτου «Armand-Frappier», με επικεφαλής τους δρες Ερικ Ντέζιελ και Νάταλι Τουφένκτζι, υποστηρίζουν ότι η μελέτη τους όχι μόνο παρέχει στοιχεία για τον τρόπο που τα συστατικά του κράνμπερι λειτουργούν, αλλά δημιουργούν και τη βάση για την ανάπτυξη εναλλακτικών προσεγγίσεων για τον έλεγχο των λοιμώξεων. 

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη αναδείξει ότι οι προανθοκυανιδίνες (PACs) του αμερικανικού κράνμπερι (Vaccinium macrocarpon L) έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση ασθενειών. 



Δεδομένων αυτών των στοιχείων, οι καναδοί ειδικοί υπέθεσαν ότι τα κράνμπερι μπορούν επίσης να έχουν αντι-μολυσματικές ιδιότητες. Θέλησαν λοιπόν να δουν αν οι προανθοκυανιδίνες (PACs) μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση των βακτηριακών λοιμώξεων. 

Θεραπευτικό εκχύλισμα

Σίτισαν λοιπόν φρουτόμυγες με εκχύλισμα κράνμπερι και διαπίστωσαν ότι ήταν προστατευμένες από μια βακτηριακή λοίμωξη, ενώ έζησαν περισσότερο από την ομάδα ελέγχου. Αλλά το σπουδαιότερο ήταν ότι το εκχύλισμα κράνμπερι μείωσε τη σοβαρότητα της βακτηριακής λοίμωξης. 

Όπως εξηγεί η δρ Τουφένκτζι «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κράνμπερι μπορούν να συμπεριληφθούν στα όπλα μας κατά των βακτηριακών λοιμώξεων και ίσως να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτησή μας από τα αντιβιοτικά». 

Ο δρ Ντεζιελ συμπληρώνει ότι «οι PACs διακόπτουν την ικανότητα των βακτηρίων να επικοινωνούν μεταξύ τους, να εξαπλώνονται και τελικά να γίνονται απειλητικά για την υγεία μας. Το εκχύλισμα κράνμπερι που χρησιμοποιήσαμε παρεμβαίνει στην αλυσίδα των γεγονότων που σχετίζονται με την εξάπλωση και σοβαρότητα μιας χρόνια βακτηριακής λοίμωξης». 

ΠΗΓΗ

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.