ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Πατάτες με μέτρο, εάν θέλετε ασφαλή εγκυμοσύνη

patates-stop-gia-asfali-egkimosini
Τον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση διαβήτη κύησης στις γυναίκες που καταναλώνουν συχνά πατάτες, κρούει...
αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης στις ΗΠΑ, με επικεφαλής την Δρ. Κουιλιν Ζχανγκ, μελέτησαν την επίδραση της κατανάλωσης πατάτας στην εγκυμοσύνη, βάσει στοιχείων που είχαν συλλέξει για σχεδόν 1.600 γυναίκες που είχαν πάρει μέρος σε εθνική μελέτη.

Συνολικά, στη διάρκεια των 10 ετών της έρευνας, εντοπίστηκαν σχεδόν 900 περιπτώσεις διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια σχεδόν 22.000 μονότοκων κυήσεων. Οι ερευνητές μελέτησαν τις απαντήσεις που είχαν δώσει κάθε χρόνο οι 1.600 γυναίκες και εντόπισαν σχέση μεταξύ κατανάλωσης πατάτας και κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη κύησης.

Ο ατομικός κίνδυνος αυξανόταν κατά 27% αν η γυναίκα κατανάλωνε μεταξύ δύο και τεσσάρων μερίδων (όσο δηλαδή χωρά σε μια κούπα) πατάτας την εβδομάδα πριν την εγκυμοσύνη, ενώ οι πέντε ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα αύξαναν τον κίνδυνο κατά 50%, ακόμα και όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν την προϋπάρχουσα παχυσαρκία και άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνους.

Υπολόγισαν επίσης ότι ο κίνδυνος διαβήτη κύησης μπορούσε να μειωθεί κατά 9%-12% αν οι γυναίκες αντικαθιστούσαν δύο μερίδες πατάτας την εβδομάδα με άλλα λαχανικά ή δημητριακά ολικής άλεσης.

«Οι πατάτες θεωρούνται μεν λαχανικό, αλλά δεν είναι τελικά όλα τα λαχανικά υγιεινά. Οι πατάτες είναι το τρίτο συχνότερο τρόφιμο που καταναλώνεται παγκοσμίως, μετά το ρύζι και το σιτάρι, διότι είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και κάλιο. Περιέχουν όμως και μεγάλη ποσότητα απλών υδατανθράκων, οι  οποίοι αποδομούνται εύκολα και απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό» εξηγεί η Κουιλιν Ζχανγκ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πατάτες συντελούν σε απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί βαθμιαία να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και τελικά στην εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ. Και στην περίπτωση του διαβήτη κύησης, είναι γνωστό ότι αυτός συνεπάγεται προβλήματα υγείας τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο. Μάλιστα σχετικές μελέτες τον έχουν συσχετίσει με επιπλοκές όπως αναπνευστικά προβλήματα αμέσως μετά τη γέννησης και αυξημένο κίνδυνο νεογνικού θανάτου.

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 σχόλια:

  1. Μιας και είναι το αντικείμενο μου αυτό και λόγω της φύσης της δουλειάς μου, θα ήθελα να ενημερώσω να μην τρομοκρατείτε τον κόσμο, μιας και αυτή είναι μία ερεύνα που δεν είναι τόσο τρομακτική όσο την παρουσιάζετε. Όποια εγκυμονούσα τρώει πατάτες δεν πάει να πει πως δεν θα έχει καλή εγκυμοσύνη. Υπάρχουν κάποια ενδεχόμενα να ισχύει αλλά δεν ισχύει για όλες τις εγκυμοσύνες, οπότε το βλέπουμε κατά περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.