ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ντάισελμπλουμ: Να υπάρξει πρόοδος μέχρι τον Δεκέμβρη ακόμη κι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση

ntaiselmpoum-soimple
Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

«Ακόμα κι αν δεν τελειώσει η αξιολόγηση τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος, ώστε το ΔΝΤ να πάει στο ΔΣ του πριν το τέλος του έτους. Αυτό μας υποσχέθηκαν» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup και σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τώρα το μέγεθος τους, ακριβώς γιατί οι δημοσιονομικές συνθήκες θα είναι πολύ διαφορετικές το 2018. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup κατέστησε σαφές ότι οι δύο πλευρές, ΔΝΤ και ΕΕ, έχουν καταλήξει επί αυτών των θεμάτων και πως η ΕΕ ήδη από τον Μάιο έχει δώσει τόση καθαρότητα στο θέμα του χρέους, όση το ΔΝΤ χρειάζεται. 

Επίσης, είπε ακόμη ότι μετά την ενημέρωση που θα γίνει για το που βρίσκεται η δεύτερη αξιολόγηση, θα μπορεί να απαντήσει για το αν μπορεί να ολοκληρωθεί αυτή μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου ή όχι. 

Μοσκοβισί: Έχει σημειωθεί πρόοδος

«Θα υπάρξει μια ενημέρωση για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, έχει σημειωθεί πρόοδος από την τελευταία συνεδρίαση του Εurogroup στις συζητήσεις, μια ενθαρρυντική εξέλιξη. Απελευθερώθηκαν τα 2,8 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης, και εργαστήκαμε τόσο σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup και πρόσθεσε:

«Η πρώτη αποστολή έστειλε πίσω αρκετά θετικά σημάδια και πλέον έχω ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας στη δεύτερη αξιολόγηση. Όπως δεσμευθήκαμε το Μάιο ελπίζω να υπάρξει μια συνολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένου και του χρέους πριν το τέλος του έτους. Από τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, είναι σημαντικό και οι ευρωπαίοι να αναλάβουν τις δικές τους»

Ο Γάλλος αξιωματούχος πάντως συμπλήρωσε πως για το θέμα του χρέους οι θεσμοί έχουν μεν συμφωνήσει για το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων άμεση δράση, όμως για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, ο Π. Μοσκοβισί εμφανίστηκε αμφίσημος λέγοντας πως η χρονική τους τοποθέτηση βρίσκεται «μετά το 2018» και συμπλήρωσε λέγοντας πως «συμφωνήσαμε πως θα εργαστούμε άμεσα στα βραχυπρόθεσμα και θα σκεφτούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα, υπό το πλαίσιο μιας νέας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος εκείνου του έτους».

«Με την ολοκλήρωση του Eurogroup, υπήρχε μια ξεκάθαρη διευκρίνιση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων. Αυτό σημαίνει πως μιλάμε για μετά το 2018. Συμφωνήσαμε πως θα εργαστούμε άμεσα στα βραχυπρόθεσμα και θα σκεφτούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα, υπό το πλαίσιο μιας νέας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος εκείνου του έτους. Χρειαζόμαστε μια ολική συζήτηση που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δρομολογούνται και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει ξεκινήσει, όπως και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το θέμα του χρέους συνολικά».

Ερωτηθείς για τον αντικαταστάτη του Υπουργού Οικονομίας Γεωργίου Σταθάκη ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε πως δεν του έχει μιλήσει ακόμα αλλά προσβλέπει σε μια θετική συνεργασία, χωρίς να παραλείψει να εκφράσει τη χαρά του για τη παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο πόστο του.

«Δεν του μίλησα ακόμα, αλλά γνωρίζω πως ο Γεώργιος Σταθάκης έχει μια νέα δουλειά τώρα. Εργαστήκαμε μαζί σε καλές συνθήκες και θα πράξω το ίδιο με τον διάδοχο του. Είμαι επίσης χαρούμενος που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει στη θέση του, είναι ένας πολύ θετικός συνομιλητής και ελπίζω να συναντήσω το νέο επιτελείο στην Ελλάδα όπου και πριν το τέλος του Νοεμβρίου έτσι ώστε να βεβαιωθούμε για την επιτυχία των συνομιλιών».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα συζητηθούν στην παρούσα φάση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σόιμπλε: Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το χρέος 

Δεν θα υπάρξει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει, «τίποτε δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Πηγή
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.