ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Οι φυσικές καταστροφές αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους

anoia
Οι ηλικιωμένοι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι και τη γειτονιά τους ύστερα από μια φυσική καταστροφή μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην άνοια απ’ ό,τι όσοι παραμένουν σπίτι τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και άλλα ερευνητικά κέντρα εξέτασαν στοιχεία από 3.556 ηλικιωμένους οι οποίοι επέζησαν από το τσουνάμι και τον σεισμό της Ιαπωνίας του 2011.

Το 38% από αυτούς είχαν χάσει συγγενείς και φίλους στην καταστροφή, και 59% είχαν χάσει τα σπίτια τους.

Οπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», επτά μήνες πριν από την καταστροφή οι ηλικιωμένοι είχαν δεχθεί να συμμετάσχουν σε μελέτη που θα αξιολογούσε την υγεία τους σε βάθος χρόνου και έτσι οι ερευνητές είχαν πολύτιμα στοιχεία για την υγεία τους πριν συμβεί το παραμικρό.

Κατά την επανεξέτασή τους δυόμισι χρόνια αργότερα (και ενάμιση χρόνο μετά το τσουνάμι) διαπίστωσαν ότι είχε τριπλασιαστεί το ποσοστό όσων είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα άνοιας (από 4% προ του τσουνάμι σε 12% μετά).

Η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών ήταν ιδιαιτέρως εμφανής σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους και να μείνουν σε πρόχειρα καταλύματα. Επιπλέον ήταν πολύ εντονότερη σε εκείνους που έχασαν τα σπίτια τους απ’ ό,τι σε εκείνους των οποίων τα σπίτια έπαθαν μικρές ζημιές που επιδιορθώθηκαν.

Τα στοιχεία έδειξαν ακόμη ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια επίσης ήταν περισσότερα. Ετσι, ενώ πριν από την καταστροφή το 3% των ηλικιωμένων είχε ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, το αντίστοιχο ποσοστό μετά την καταστροφή ήταν 7%.

Τέλος, είχε σχεδόν διπλασιαστεί το ποσοστό όσων δεν είχαν επαφή με τους γείτονές τους και από 1,5% που ήταν πριν από το τσουνάμι έφθασε το 2,9%.

«Στον απόηχο των φυσικών καταστροφών, συνήθως επικεντρωνόμαστε στην ψυχική υγεία του πληθυσμού, όπως εκφράζεται λ.χ. μέσα από τη διαταραχή του μετατραυματικού στρες» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Hiroyuki Hikichi, ερευνητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών του Χάρβαρντ. «Η μελέτη όμως υποδηλώνει ότι η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό θέμα».

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων μελετών οι οποίες είχαν διεξαχθεί σε ηλικιωμένους επιζήσαντες των τυφώνων Κατρίνα και Ρίτα που κατέστρεψαν ολόκληρες πόλεις των ΗΠΑ το 2005.

Πηγή: tanea.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.