ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Η λίστα Στουρνάρα σήμερα στους 3 αρχηγούς


Η λίστα Στουρνάρα σήμερα στους 3 αρχηγούς
Το κλιμάκιο θα παρακολουθεί από κοντά την υλοποίηση του Μνημονίου και θα έχει ενεργό ανάμειξη στη διαμόρφωση των τελικών ρυθμίσεων. Προτάσεις για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67. Στο τραπέζι η κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο και στις επικουρικές. Εισοδηματικά πλαφόν για φοροαπαλλαγές και επιδόματα
Επισπεύδονται το «κλείδωμα» και η εφαρμογή των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ «διά χειρός» τρόικας, καθώς το πρόγραμμα τροποποιείται και οι ελεγκτές θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον άλλες 15 ημέρες, για να βάλουν τη σφραγίδα τους στην οριστικοποίηση του «καυτού» πακέτου.
Η τρόικα θα παρακολουθεί από κοντά κάθε βήμα της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση του Μνημονίου και θα έχει ενεργό ανάμειξη στη διαμόρφωση των τελικών ρυθμίσεων για τα νέα μέτρα ασκώντας ταυτόχρονα πιέσεις και σε πολιτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα εκκρεμή και ανοιχτά θέματα στην ατζέντα με την τρόικα είναι πολλά και αφορούν στα ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή γενικευμένων περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, στην έκταση των αποκλίσεων του φετινού προϋπολογισμού καθώς και σε καυτά ζητήματα όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό και εργασιακό και οι περικοπές στις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα.
Από τις μέχρι στιγμής επαφές με την τρόικα η εντύπωση που έχουν αποκομίσει τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι οι δανειστές μας δεν δέχονται καμία έκπτωση όσον αφορά στα λουκέτα και στις συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, στην εργασιακή εφεδρεία και τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, ενώ δείχνουν διατεθειμένοι να συζητήσουν επιμέρους πτυχές και εναλλακτικά σενάρια για τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές. Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου έκαναν λόγο για ένα δύσκολο και επώδυνο πακέτο μέτρων που είναι ωστόσο αναγκαίο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας και την παραμονή στο ευρώ. Μάλιστα, δίνοντας το πολιτικό στίγμα, υπογράμμιζαν ότι τα βάρη από τις περικοπές θα τα σηκώσουν τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και ότι η μοναδική γραμμή της κυβέρνησης είναι να μη θιγούν όσοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας καθώς και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι η λίστα που θα παρουσιάσει σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στους εκπροσώπους των τριών πολιτικών κομμάτων περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων γενικευμένη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, κατάργηση του ποσού των 1.000 ευρώ που απόμεινε από τα δώρα στο Δημόσιο και της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης καθώς και θέσπιση εισοδηματικού πλαφόν για τη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων και των φορολογικών απαλλαγών και μπόνους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιμήκυνση του χρόνου παραμονής της τρόικας στη χώρα μας συνδέεται και με το γεγονός ότι, αν ακολουθούνταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα μετατίθετο για τις αρχές Οκτωβρίου με ορατό το κίνδυνο το Δημόσιο να στέγνωνε από ρευστό και να μπλόκαρε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας ήταν να αναχωρήσουν τέλος Ιουλίου και να επιστρέψουν τέλος Αυγούστου για να διαπιστώσουν την επαναφορά του προγράμματος σε τροχιά υλοποίησης και την πρόοδο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.
Η δόση
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί και έκαναν λόγο για «σημαντική εξέλιξη δεδομένου ότι σε παλιότερες επισκέψεις έφευγαν με την υποσημείωση ''όταν είστε έτοιμοι, μας το λέτε και ερχόμαστε''».
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η «συνδιαμόρφωση» του πακέτου με τους τροϊκανούς διασφαλίζει την ταχύτητα στην εξειδίκευση των επιμέρους ρυθμίσεων και την αξιοπιστία του προγράμματος, ενώ θα λειτουργήσει και ως ασφαλιστική δικλίδα για το περιεχόμενο της έκθεσης αξιολόγησης.
Επίσης η στενή παρακολούθηση και ο έλεγχος της διαδικασίας κατάρτισης του νέου προγράμματος καθώς και η συνδρομή των ελεγκτών στην αποκρυστάλλωση του περιεχόμενου του αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στα τρία πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για επιτάχυνση των αποφάσεων.
Π. ΤΟΜΣΕΝ
Θα μείνουμε για όσο χρειαστεί
Την πρόθεση της τρόικας να παραμείνει στην Ελλάδα όσο χρειαστεί, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πακέτο, ανακοίνωσε στον Γιάννη Στουρνάρα ο εκπρόσωπος της τρόικας, Πολ Τόμσεν, την Παρασκευή το βράδυ, σε δείπνο που είχαν οι δύο άνδρες.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Τόμσεν δήλωσε στον κ. Στουρνάρα: «Θέλουμε να βοηθήσουμε και θα μείνουμε όσο χρειαστεί μέχρι να έχετε ετοιμάσει το πακέτο». Τον διαβεβαίωσε ότι τα κλιμάκια θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στο να εξειδικευτούν τα μέτρα, και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για να συντάξουν την έκθεση που θα ανοίξει τον δρόμο στην εκταμίευση της δόσης του δανείου.
Το κλίμα ήταν εξαιρετικά καλό και σηματοδοτεί μια αλλαγή στη μέχρι σήμερα εχθρική συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών μας, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις με τους δανειστές μας έχουν πλέον τεθεί σε νέα βάση.
Με τα νέα δεδομένα η σύνταξη του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου, έτσι ώστε να συνταχθεί η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, και μέσα στον Σεπτέμβριο να εκταμιευθεί η δόση των 31 δισ. ευρώ.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.