ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

SOS από τους ναυαγοσώστες


SOS από τους ναυαγοσώστες
Σημαντικές καθυστερήσεις εμφανίζονται φέτος στην προκήρυξη για την πρόσληψή τους. «Πολλοί θεωρούν ότι οι ναυαγοσώστες είναι πολυτέλεια, αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει ότι οι πνιγμοί στη χώρα μας έχουν φτάσει να αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου», τονίζει ο διευθυντής της ΕΝΑΚ, Ν. Γιοβανίδης
Αδειες από ναυαγοσώστες παραμένουν εν μέσω καλοκαιριού οι πολυσύχναστες ελληνικές παραλίες ελέω της αδιαφορίας των υπευθύνων αλλά και της αργοπορημένης σχετικής προκήρυξης για την πρόσληψή τους.
Πρόσφατα «ξεπάγωσε» το Συμβούλιο της Επικρατείας τις προκηρύξεις, με αποτέλεσμα οι δήμοι να έχουν ήδη καθυστερήσει τις απαιτούμενες από την 1η Ιουνίου προσλήψεις και να θεωρείται, λόγω διαδικασίας, απίθανη η εμφάνιση των ναυαγοσωστών στις παραλίες πριν από το τέλος Ιουλίου. Συνήθως οι προκηρύξεις των θέσεων ανακοινώνονταν στα τέλη Μαΐου, ώστε οι ναυαγοσώστες να είναι στις θέσεις τους εγκαίρως.
«Τελικά οδηγούμαστε σε δίμηνες προσλήψεις αντί τρίμηνες και γι' αυτήν την παρανομία κανένας δεν μιλάει. Πολλοί θεωρούν ότι η πρόσληψη ναυαγοσωστών είναι πολυτέλεια, αλλά κανένας δεν καταλαβαίνει ότι εξαιτίας αυτής της έλλειψης έχουμε φτάσει στη χώρα μας οι πνιγμοί να αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου», λέει στο «Εθνος» ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας - ΕΝΑΚ, Νίκος Γιοβανίδης.
Ενδεικτικό είναι και το παράδειγμα της Πάτρας, όπου? ένας μόλις ναυαγοσώστης θα καλύψει τις ανάγκες των λουομένων φέτος το καλοκαίρι! Οι υπόλοιποι θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα από? Σεπτέμβριο, στη λήξη της κολυμβητικής περιόδου...
Ο αριθμός των πνιγμών είναι αρκετά υψηλός, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ναυτική χώρα, με ακτογραμμή 16.000 χιλιόμετρα και παρότι οι Ελληνες δηλώνουν πως είναι εξοικειωμένοι με τη θάλασσα. Μόνο πέρυσι κατά το τρίμηνο Μαΐου - Ιουλίου έχασαν τη ζωή τους 152 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος, ενώ κατά την τριετία διετία 2008-2011 πνίγηκαν στις ελληνικές θάλασσες 1.355 άνθρωποι.
Οπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα, 23/2000 προσλαμβάνονται συνολικά 1.000 ναυαγοσώστες ως εποχικοί υπάλληλοι για να καλύψουν τις ανάγκες του καλοκαιριού. Σε περίπτωση που οι ναυαγοσώστες δεν είναι στις θέσεις τους από την αρχή του Ιουνίου μέχρι την 31η Αυγούστου, τότε οι λιμενικές αρχές είναι υποχρεωμένες να επιβάλουν πρόστιμα. Τα μικρά, όμως, πρόστιμα και η μη παρουσία εισαγγελέα έχουν οδηγήσει σε αυτήν την απαράδεκτη εικόνα, σύμφωνα με τον κ. Γιοβανίδη.
«Ο νόμος ορίζει ότι σε πολυσύχναστες παραλίες, δηλαδή όσες έχουν 500 άτομα κάθε μέρα, ο δήμος πρέπει να βάλει ναυαγοσώστη. Το τελευταίο διάστημα, όμως, δεκάδες παραλίες έχουν αποχαρακτηριστεί εκ του πονηρού, νόμος αρμόδιος λιμενάρχης αναφέρει ότι είναι πολυσύχναστες. Για φέτος η δικαιολογία της αργοπορίας ήταν οι απανωτές εκλογές. Ετσι οι άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους την τύχη του λαού αφήνουν εκτεθειμένες τις παραλίες και τις ζωές μας», αναφέρει ο κ. Γιοβανίδης και συνεχίζει:
«Αρκετοί δήμοι δεν έχουν οργανώσει τις ναυαγοσωστικές τους ανάγκες και κάθε χρόνο προφασίζονται ότι δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και έτσι οι θέσεις ποτέ δεν καλύπτονται. Κάποιοι δήμοι εκτός από τις προσλήψεις διμηνιτών έχουν και απλήρωτους τους ναυαγοσώστες, όπως ο δήμος Μεγαρέων που τους οφείλει χρήματα από πέρυσι.
Εχει παρατηρηθεί ότι όπου τοποθετούνται ναυαγοσώστες τα περιστατικά πνιγμών μειώνονται.
Είναι απαραίτητο να υπάρχουν, καθώς οι ναυαγοσώστες δεν βοηθούν μόνο όσους βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, αλλά ενημερώνουν τον κόσμο και έτσι προλαμβάνονται δυσάρεστες καταστάσεις»
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.