ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ Μαίνεται η πυρκαγιά στη Χίο - 282 φωτιές σε τρεις ημέρες


Με τα κύρια μέτωπα να εντοπίζονται στις περιοχές Προβατά και Σιδηρούντα η μεγάλη πυρκαγιά της Χίου συνεχίζει για τέταρτη ημέρα το καταστροφικό της έργο.

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Χίο - 282 φωτιές σε τρεις ημέρες
Βιβλική είναι η καταστροφή στη Χίο έπειτα από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, ενώ έχει αφανίσει και περίπου τα μισά σχεδόν μαστιχόδεντρα του νησιού.
Οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι δεν κόπασαν ούτε χθες, προκάλεσαν για ακόμα μία ημέρα ανυπέρβλητες δυσκολίες στον σχεδιασμό της πυροσβεστικής. Τα εναέρια μέσα, εννέα αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα, έμειναν καθηλωμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή χρειάστηκε να απομακρυνθούν σε πιο απάνεμες περιοχές για να ανεφοδιαστούν με νερό καθυστερώντας σημαντικά το έργο της πυρόσβεσης.
Αλλά και οι επίγειες δυνάμεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 300 άτομα, έχασαν μεγάλο μέρος από τη δύναμη πυρός τους, καθώς ήταν υποχρεωμένες να επιχειρήσουν σε εξαιρετικά δύσβατες δασικές περιοχές με αντίπαλο τη συνεχώς εναλλασσόμενη φορά του ανέμου.
Τεράστια αναμένεται να είναι η ζημιά για τους παραγωγούς της μαστίχας Χίου σε μία περίοδο μάλιστα στην οποία η οικονομία της χώρας χρειάζεται όσο τίποτα άλλο έσοδα από τις εξαγωγές υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων.
Μόνο η κατάσβεση της φωτιάς θα αποκαλύψει την έκταση της καταστροφής, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλεια του 30% - 50% των μαστιχόδεντρων που υπάρχουν στη Χίο. Ακόμα κι αν οι ζημιές μείνουν σε αυτά τα επίπεδα, υπολογίζεται ότι οι οικονομικές απώλειες θα είναι της τάξης των τεσσάρων ή και πέντε εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο αφού η αγορά της μαστίχας φέρνει στο νησί έσοδα της τάξης των 12 εκατομμυρίων ετησίως.
Πυροσβεστική: 282 πυρκαγιές το τελευταίο τριήμερο
«Τιτάνιο» χαρακτήρισε το έργο των πυροσβστικών δυνάμεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Νίκος Τσόγκας, καθώς -όπως είπε – μόνο το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν συνολικά 282 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι καθιστούν απαγορευτική την από αέρα επιχείρηση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί, ο ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το έργο των πυροσβεστών επικεντρώνεται στη Χίο, όπου η φωτιά καίει σε δύο μέτωπα, στην Τροιζηνία, όπου έχουν υποστεί ζημιές δύο σπίτια και στη Ζάκυνθο, όπου μαίνονται τέσσερις πυρκαγιές ταυτόχρονα. ενώ υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές σε Αγρίνιο, Γύθειο και Κορινθία.
Καταλήγοντας ο κ. Τσόγκας επισήμανε ότι τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής προβληματίζει το γεγονός ότι οι 4 φωτιές στη Ζάκυνθο εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, όπως και η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Χίο.
Τα υπόλοιπα μέτωπα
Σε πλήρη εξέλιξη είναι και η φωτιά στην Τροιζήνα όπου επιχειρούν αυτή την ώρα δύο καναντέρ κι ένα ελικόπτερο καθώς και στον Σολομό Κορινθίας.
Υπό έλεγχο είναι η φωτιά στα Πηγάδια Ταϋγέτου και υπό μερικό έλεγχο στον Πύρριχο της Μάνης, όπου τις νυχτερινές ώρες ενώθηκε με την άλλη φωτιά που έκαιγε στην περιοχή του Δρύαλου.
Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στο Σκουτάρι Γυθείου που μαίνεται για τρίτη ημέρα κι έχει κάνει στάχτη αρκετά στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης με ελιές.
Στο μεταξύ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις Ρίζες Τεγέας, λίγα χιλιόμετρα από την Τρίπολη, όπου οι υπεράνθρωπες ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής με ψεκαστικά μηχανήματα και υδροφόρες κατόρθωσαν να προστατεύσουν το παρθένο πευκοδάσος της περιοχής και να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην περιοχή Λιανού κοντά στοΒαλτέτσι Αρκαδίας, που εκδηλώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί.
Επίσης υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στο Μονόπετρο Μαγνησίας, και στην περιοχή Κοχυλού, στην Άνδρο.
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr) πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα Τρίτη στις Περιφερειακές Ενότητες: Περιφέρεια Αττικής, περιλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων, Ευβοίας, περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Νοτίου Αιγαίου (περιοχή Κυκλάδων), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και Λακωνίας.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.