ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗ ΧΙΟ Στις φλόγες τα Μαστιχοχώρια


Πάνω από 70.000 στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων έχουν γίνει στάχτη. Κάηκαν εκατοντάδες ζώα και όλα τα μελίσσια της περιοχής. Χωριά εκκενώθηκαν, καταστράφηκαν αγροικίες...

120 πυροσβέστες, 79 στρατιώτες και 50 εθελοντές έδωσαν μάχη με τις φλόγες
120 πυροσβέστες, 79 στρατιώτες και 50 εθελοντές έδωσαν μάχη με τις φλόγες
Ανυπολόγιστη είναι η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή στη Χίο από τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτα το νησί τις τελευταίες δύο ημέρες, κάνοντας στάχτη χιλιάδες δέντρα στα Μαστιχοχώρια του νησιού. Περισσότερα από 70.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων παραδόθηκαν στις φλόγες, χωριά εκκενώθηκαν, ενώ αγροικίες καταστράφηκαν.
Η φωτιά ξεκίνησε στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων. Οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στα χωριά Ανάβατος, Αυγώνυμα, Ελάτα, Βέσσα, Ολύμποι, Λιθί, Δαφνώνας, Αγ. Γεώργιος Συκούσης, Πυργί και Μεστά, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η εκκένωσή τους για προληπτικούς λόγους.
Ολόκληρη η πυροσβεστική δύναμη του νησιού ρίχτηκε άμεσα στη μάχη της κατάσβεσης, αλλά το τεράστιο μέτωπο, που έφτασε και τα 25 χιλιόμετρα, έκανε επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης και από άλλες περιοχές της χώρας. Χθες το απόγευμα επιχειρούσαν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 71 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 79 στρατιώτες και 50 εθελοντές, ενώ από αέρος έριχναν νερό 9 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.
Στις φλόγες τα Μαστιχοχώρια
Οι ισχυροί άνεμοι, ωστόσο, έκαναν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, αφού οι εστίες αναζωπυρώνονταν συνεχώς.
Μιλώντας στο «Εθνος» ο δήμαρχος του νησιού, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, εκτιμά ότι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις οφείλονται και σε κακό συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων. «Σε κάποιες περιοχές η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά ως διά μαγείας είχε αναζωπυρωθεί την Κυριακή το πρωί». Επισημαίνει επίσης ότι οι φλόγες έκαψαν χιλιάδες μαστιχόδεντρα, ενώ βρισκόμαστε στην εποχή της συγκομιδής. «Εχουν καταστραφεί χιλιάδες δέντρα και απ' ό,τι φαίνεται η φετινή παραγωγή του νησιού θα είναι πολύ μικρή», λέει.
Πυροσβέστης αγωνίζεται να σβήσει τις φλόγες
Πυροσβέστης αγωνίζεται να σβήσει τις φλόγες
Στις αυλές
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αυγωνύμων, Κώστας Δροσινός, λέει ότι οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών, «αλλά ευτυχώς τα κτίσματα είναι πέτρινα, οπότε δεν κινδυνεύουν. Εχουν καεί μόνο μερικές αγροικίες».
Το ίδιο δεν ισχύει, ωστόσο, για τα κοπάδια και τα μελίσσια των κατοίκων του χωριού. «Εχουν καεί εκατοντάδες ζώα και σχεδόν όλα τα μελίσσια που υπάρχουν στο δάσος. Η ζημιά για τους κατοίκους του χωριού είναι ανυπολόγιστη», λέει ο κ. Δροσινός. Η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο αναδεικνύει και το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης αντιπυρικών ζωνών στο νησί, το οποίο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, οφείλεται στα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν εμποδίσει τη δημιουργία τους.
«Αν κάποιοι δεν βάλουν νερό στο κρασί τους και δεν επιτρέψουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών θα έχουμε και άλλες τέτοιες καταστροφές στο μέλλον. Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να πείσουμε για την αναγκαιότητά τους, αλλά το θέμα αυτό σκαλώνει πάντα σε κάποια υπηρεσία», εξηγεί ο κ. Λαμπρινούδης.
Στέλιος Βογιατζάκης
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
48 μέτωπα σε όλη την Ελλάδα
Περισσότερες από 48 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πιο σοβαρές ήταν αυτές στη Λακωνία, την Ανδρο, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Ζάκυνθο και τη Μαγνησία.
Πιο αναλυτικά, πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Σκούταρι Λακωνίας. Στο σημείο επιχειρούσαν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα, δύο αεροσκάφη και 4 Πεζετέλ. Λίγο αργότερα, πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Δρύαλος Λακωνίας ξέσπασε χθες το μεσημέρι. Στο σημείο επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 4 αεροσκάφη.
Στην περιοχή Γαλύφα Ηρακλείου Κρήτης επιχειρούσαν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 7 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.
Στην Ανδρο
Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση εκδηλώθηκε στην περιοχή Κοχυλού Ανδρου. Στο σημείο έσπευσαν 6 πυροσβέστες με 3 οχήματα, καθώς και τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Σε εξέλιξη βρίσκονταν χθες το απόγευμα και δύο ακόμη δασικές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο. Η μία στην περιοχή Εξω Χώρα και η άλλη στην περιοχή Ορθονιές. Συνολικά 20 πυροσβέστες επιχειρούσαν στα μέτωπα, με 8 οχήματα. Στην κατάσβεση συνέδραμαν και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Και στην περιοχή Μονόπτερο Μαγνησίας, η πυρκαγιά έκαιγε δασική έκταση χθες. Τουλάχιστον 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά, κόντρα στους ισχυρούς ανέμους.

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.