ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΥΠΟΙΚ: Αναλογική η επιβάρυνση από τον ενιαίο φόρο ακινήτων


Η αναλογική φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με την ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών είναι το πρωταρχικό μέλημα του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ενόψει των τελικών αποφάσεων για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

ΥΠΟΙΚ: Αναλογική η επιβάρυνση από τον ενιαίο φόρο ακινήτων
Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «φοροκαταιγίδα» στην ακίνητη περιουσία, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη στο τελικό σενάριο που θα προκύψει μετά από διαβούλευση με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου φόρου θα είναι τα εξής:
Ο ένας και μοναδικός φόρος που θα νομοθετηθεί, θα αντικαταστήσει και θα ενσωματώσει όλους τους υπάρχοντες. Δηλαδή θα είναι ένας ενιαίος φόρος, ο οποίος θα εξορθολογίσει το σύστημα φορολόγησης των ακινήτων.
1) Ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιλεγεί, ο φόρος θα χαρακτηρίζεται από την αναλογική φορολογική επιβάρυνση σε σχέση με την περιουσία του φορολογουμένου. Δηλαδή ο νέος φόρος θα αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου.
2) Διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη δικαιότερα.
Η διαφορά στα έσοδα του 2013, ανάμεσα στα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν από το υπόλοιπο του ειδικού τέλους ακινήτων του 2012 και τον ΦΑΠ προηγούμενων ετών, θα προκύψει από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αναλογική επιβάρυνση αναφορικά με το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας.
Μιλώντας στον Σκάι, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης που μετέχει στην επιτροπή ως εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι η φορολογία των ακινήτων δεν θα αρχίζει από το πρώτο ευρώ, τονίζοντας ότι πιο πιθανό είναι το αφορολόγητο να οριστεί στις 50.000 ή 100.000 ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ζητούν από το υπουργείο ο νέος φόρος να επιβληθεί επί των πραγματικών τιμών της αγοράς και όχι επί των αντικειμενικών που έχουν καθοριστεί πριν τη μεγάλη πτώση των τιμών, ενώ διατυπώνουν την αντίθεσή τους για μια φορολόγηση κλειστών κατοικιών και μικροϊδιοκτητών που βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook