ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κούρεμα μέχρι 20% στο χαράτσι της ΔΕΗ μελετούν στο ΥΠΟΙΚ
Κούρεμα μέχρι 20% στο χαράτσι της ΔΕΗ μελετούν στο ΥΠΟΙΚ


Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ελάφρυνση των μικρών και μεσαίων ακινήτων, η οποία θα προκύψει από τη μείωση των συντελεστών του τέλους ακινήτων
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζεικούρεμα έως και 20% στο «χαράτσι» της ΔΕΗ, για τα ακίνητα με τιμή ζώνης έως 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σε συνδυασμό με πλήρη εξαίρεση από την καταβολή του ειδικού τέλους επί των ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) των πολυτέκνων, αναπήρων και άλλων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στο εν λόγω σχέδιο προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων και να αμβλύνει τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης η απόφαση για διατήρηση του ειδικού τέλους και το τρέχον έτος, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί επανειλημμένως από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη ετοιμάσει την πρότασή τους, την οποία και θα υποβάλουν στις αρχές Απριλίου στους επικεφαλής της τρόικας, που καταφθάνουν και πάλι στην Αθήνα.
Ειδικότερα, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ελάφρυνση των μικρών και μεσαίων ακινήτων, η οποία θα προκύψει από τη μείωση των συντελεστών του τέλους ακινήτων. Ακόμα, προβλέπεται διεύρυνση των περιπτώσεων που θα εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους, με βάση κοινωνικά κριτήρια, αλλά και οικονομικά.
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που η τιμή ζώνης είναι μέχρι 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θα κληθούν να πληρώσουν φέτος μικρότερο «χαράτσι» έως και 20%, σε αντίθεση φυσικά με όσους έχουν τα ακίνητά τους σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης κινούνται πάνω από τις 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και οι οποίοι δεν θα έχουν έκπτωση στο ειδικό τέλος.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 0,60 έως και 1,60 ευρώ το τ.μ., ανάλογα με την παλαιότητα και την περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο, αφού με βάση τους υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών:
•    για ακίνητα με τιμή ζώνης 500 ευρώ, ο συντελεστής τέλους μειώνεται από τα 3 ευρώ στα 2,4 ευρώ,
•    για τιμή ζώνης από 501-1.000 ευρώ, ο συντελεστής από τα 4 ευρώ μειώνεται στα 3,20 ευρώ,
•    για τιμή ζώνης 1.001-1.500 ευρώ, ο συντελεστής από τα 5 ευρώ υποχωρεί στα 4 ευρώ,
•    για τιμή ζώνης από 1.501-2.000 ευρώ, από τα 6 ευρώ πέφτει στα 4,8 ευρώ,
•    για τιμή ζώνης από 2.001-2.500 ευρώ, το ποσό του τέλους διατηρείται στα 8 ευρώ το τετραγωνικό,
•    από 2.501-3.000 ευρώ παραμένει στα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο,
•    από 3.001-4.000 ευρώ διατηρείται στα 12 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο,
•    από 4.001-5.000 ευρώ παραμένει στα 14 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο,
•    από 5.001 ευρώ και άνω στα 16 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Σε περίπτωση που υιοθετηθεί το εν λόγω σχέδιο, το κόστος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται μεταξύ των 400 και 500 εκατ. ευρώ.
Πηγή: voria.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook