ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Σοκάρουν τα μέτρα στην Κύπρο.!


kupros
Μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων, η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη και με περικοπές. Μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση στο όριο συνταξιοδότησης και αποκρατικοποιήσεις είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που εμπεριέχονται στο τελικό κείμενο του Μνημονίου. Η κυπριακή κυβέρνηση και οι διαπραγματευτές που έχουν άμεση επαφή με την τρόικα προσπαθούν μέχρι και την τελευταία στιγμή να επιτύχουν ευνοϊκότερους όρους σε ορισμένα κρίσιμα σημεία του Μνημονίου, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup για την Μεγαλόνησο, την Πέμπτη.

Τι προβλέπει το Μνημόνιο:

• Μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων με βάση την εξής κλίμακα: 0% για 0-1.000 ευρώ, 6,5% για 1.001-1.500 ευρώ, 8,5% για 1.501-2.000 ευρώ, 9,5% για 2.001-3.000 ευρώ, 11,5% για 3.001-4.000 ευρώ και 12,5% για ποσά άνω των 4.001 ευρώ (πρόκειται για μέτρο του 2012). Για το 2014 προβλέπεται περαιτέρω μείωση όλων των μισθών και συντάξεων κατά 3%.

• Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 5.000 έως το 2016. Αυτό θα γίνει μέσω του «παγώματος» νέων προσλήψεων, της αύξησης της κινητικότητας αλλά και της εφαρμογής ενός 4ετούς προγράμματος που θα στοχεύει στην κατάργηση τουλάχιστον 1.800 μόνιμων θέσεων.

• Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων και αύξηση του ορίου για τις μειωμένες συντάξεις κατά 6 μήνες κάθε χρόνο, ώστε να ευθυγραμμιστεί με το κανονικό όριο.

• Αποκρατικοποιήσεις ύψους τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ στο διάστημα 2013-2016.

• Πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων.

• Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5% (από 10% που είναι σήμερα).

• Αύξηση της φορολόγησης τόκων και μερισμάτων στο 30%.

• Αύξηση των φόρων σε τσιγάρα, ποτά και βενζίνη.

• Αύξηση του ΦΠΑ από το 17% στο 19%.

• Φορολόγηση των κερδών άνω των 5.000 ευρώ από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και το εθνικό λαχείο κατά 20%.

• Αύξηση των τιμολογίων των δημόσιων υπηρεσιών, τουλάχιστον κατά 17%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΔΩ

Σκέψεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μελετά το ενδεχόμενο να καλέσει ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, να μετάσχουν στην κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσος Μητσόπουλος. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τόνισε.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη «παρέλαβε ένα χάος» προσθέτει ο κ. Μητσόπουλος και αποκαλύπτει ότι ο κ. Αναστασιάδης μελετά το ενδεχόμενο να απευθύνει κάλεσμα στα αντιπολιτευόμενα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, να μετάσχουν στην κυβέρνηση για συλλογική αντιμετώπιση της κατάστασης και έξοδο από την οικονομική κρίση, που μαστίζει την Κύπρο.

Ο υπουργός παραδέχεται ότι «δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και ίσως κάναμε και λάθος εκτίμηση για τους φίλους μας στον ευρωπαϊκό χώρο». Σημειώνει επίσης ότι χρειάζεται ένα έκτακτο τριετές σχέδιο δράσης με στόχο την ανάπτυξη.Ν. Αναστασιάδης: Δεν μας χρωστά κάτι η Ελλάδα

Πηγή: real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook